De 25 aantrekkelijkste markten voor buitenlandse investeringen

28 juli 2023 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Strategisch consultancykantoor Kearney heeft onderzocht wat de meest interessante markten zijn voor buitenlandse investeringen. Net als voorgaande jaren staat de VS weer bovenaan de lijst. In een aparte ranking voor opkomende markten doet de Aziatisch-Pacifische regio het goed.

Het onderzoek van Kearney – dit jaar markeert alweer de 25e editie – brengt ’s werelds 25 meest aantrekkelijke landen voor toekomstige investeringen in kaart. Dat doet het op basis van het huidige vertrouwen van investeerders, de transparantie van overheidsreguleringen, technologische en innovatiecapaciteiten, belastingtarieven en het gemak waarmee betalingen gedaan kunnen worden.

19 van de 25 meest interessante landen voor buitenlandse investeringen worden geschaard onder de ontwikkelde markten. De Verenigde Staten prijken voor het 11e opeenvolgende jaar bovenaan de lijst.

World rankings

Canada en Japan hebben sinds vorig jaar een plekje gewonnen en staan nu respectievelijk tweede en derde. Beide landen zijn over Duitsland heen gesprongen. Daarmee dalen onze oosterburen twee plekken, wat waarschijnlijk te maken heeft met de economische en energie-uitdagingen waar het land mee te maken heeft als gevolg van Europese sancties tegen Rusland. Het Verenigd Koninkrijk heeft zijn 5e positie in de ranglijst behouden.

Australië (10) heeft zijn plek in de top tien weten terug te veroveren (vorig jaar 11e). Die stijging in de ranking is grotendeels toe te schrijven aan de afkoeling van de politieke spanningen met China – de grootste handelspartner van het land – evenals aan de sterke export van grondstoffen. Ook de stijging van China zelf (van 10 naar 7) wordt als een belangrijke factor gezien voor de hogere notering voor Australië.

Met een 13e plek weet Nederland de top 10 niet te halen. Wel stijgt ons land 2 plekken ten opzichte van de vorige editie van de ranking.

Emerging market rankings

Kearney heeft dit jaar voor het eerst ook een lijst samengesteld van de 25 meest aantrekkelijke opkomende markten. Deze lijst wordt aangevoerd door China, gevolgd door India en de Verenigde Arabische Emiraten.

De Aziatisch-Pacifische regio doet het goed in de ranking. “In het algemeen wordt de Aziatisch-Pacifische regio gezien als een aantrekkelijke investeringsmarkt, ondanks de smeulende regionale spanningen, waarbij de toevoeging van India en Thailand het aantal vermeldingen in de regio op acht hebben gebracht”, stellen de onderzoekers.

Daarbij zit een viertal Zuidoost-Aziatische landen – Maleisië, Indonesië, de Filipijnen en Vietnam – dicht op elkaar in de ranglijst, van de 10e tot de 13e plaats. “Ondanks een volatiele wereldeconomie zijn we bemoedigd door de positieve prestaties van Asia Pacific op de Index en het optimisme dat investeerders in de regio hebben”, geeft Arjun Sethi aan, hoofd van Kearney APAC.

“Dit optimisme weerspiegelt mogelijk de sterke post-pandemische opleving van de regio, de relatief gunstige groeivooruitzichten op de korte termijn en de robuuste dynamiek van de markt. Dit duidt op de economische veerkracht van de regio, waar bedrijven zich weten aan te passen aan de veranderende wereldwijde uitdagingen.”