Smartphone en m-commerce kan fysieke winkel redden

26 oktober 2012 Consultancy.nl

Mobile commerce (m-commerce) wordt al jaren gezien als een grote bedreiging voor winkels. Sommige analisten voorspellen zelfs dat de traditionele winkelstraat als gevolg van de mobiele invasie dreigt uit te sterven. Maar volgens technologie adviesbureau Tradedoubler kan de smartphone juist de redding zijn voor de noodlijdende winkelstraat. Voorwaarde is dat winkels de nieuwe kanalen integreren in hun sales mix en niet bang zijn voor een multichannel-strategie.
 
Het onderzoek onder 2.000 Europese smartphone gebruikers toont aan dat 38% van de mensen die een product opzoeken op hun mobiel vervolgens een winkel bezoeken om het dáár aan te schaffen. Nog eens 47% rondt de aankoop af op de PC. En 25% doet de daadwerkelijke aankoop met de mobiel zelf. De tablet wordt in 7% van de gevallen gebruikt om de aankoop te doen.
 
Multichannel-strategie
”Er is al veel geschreven over de mobiel als mogelijk nachtmerrie-scenario voor winkeliers”, zegt Joost Hagesteijn, directeur van Tradedoubler. ”Maar ons onderzoek toont aan dat het tegenovergestelde net zo goed waar kan zijn. Voorwaarde is dat winkeleigenaren de mogelijkheden die mobiel biedt, vóór zich laten werken en niet bang zijn voor een multichannel-strategie om de koop te sluiten. Wij ondervinden momenteel dat mobiele zoekopdrachten een geweldige katalysator kunnen zijn voor het winkelbezoek.”
 
Aanvullende diensten op smartphone
Uit de analyse komt naar voren dat klanten dol zijn op aanvullende mogelijkheden die mobiel biedt. Zo gebruikt 35% kortingsbonnen en waardeert 56% locatiegebaseerde aanbiedingen – hoewel momenteel nog slechts 16% die laatste ontvangt.
 
Hoe profiteren?
Willen winkeleigenaren maximaal profiteren van m-commerce dan zijn de volgende zaken van belang:
• naadloze aansluiting van on- en offline kanalen
• bekrachtiging van die strategie door dagelijkse aanbiedingen en winkelwaardebonnen
• geoptimaliseerde websites voor de mobiele en de smartphone
• mobiele affiliate-marketingprogramma´s

Nieuws

Meer nieuws over