Van Oers Accountancy & Advies breidt duurzaamheidsadvies uit
Al een aantal jaar biedt Van Oers advies op het gebied van duurzaamheid. Met Dominique Aarts als kartrekker wist het accountancy- en adviesbureau al aardig wat klanten op weg te helpen in het verduurzamen van hun onderneming. Dit jaar kreeg ze versterking om de dienst Duurzaamheidsadvies “écht op de kaart te zetten en meer positieve impact te maken”. De twee nieuwe teamleden vertellen over zichzelf en hun visie op duurzaam ondernemen.
Begin dit jaar sloot Keswin Corporaal zich als manager aan bij het team Duurzaamheidsadvies. Samen met het derde teamlid, Jop Stevens, is de afdeling “nu echt op stoom”, geeft Corporaal aan.
“Ons team zet zich in om klanten vooruit te helpen en toekomstbestendig te maken én te houden in een snel veranderende wereld”, aldus de manager.
Met ieder hun eigen specialisme vullen de drie duurzaamheidsspecialisten elkaar goed aan. Corporaal heeft ruim 11 jaar ervaring in het adviesvak en weet veel van strategische beslissingen en verandermanagement op het gebied van duurzaamheid.
Aarts weet door haar studie en vorige baan veel over de food & agribusiness en haalt graag alles uit de kast om de drie p’s (people, planet en profit) zo goed mogelijk in balans te houden. Stevens, tot slot, gelooft dat inzicht en transparantie de basis zijn voor een toekomstbestendige organisatie.
Buiten de onderlinge samenwerkingen bouwen ze natuurlijk ook op hun naaste collega’s binnen Van Oers om hun oren en ogen open te houden. Corporaal: “Ik geloof dat niemand alles alleen kan; door samen te werken kom je verder. En bovendien is dat eigenlijk ook veel leuker.”
Sustainable Development Goals
In 2015 stelde de VN in totaal 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) op die in 2030 behaald moeten zijn. Dit is waar de duurzaamheidsspecialisten van Van Oers op bouwen om hun klanten zo goed mogelijk te begeleiden. Duurzaamheid is volgens hen dan ook meer dan het verlagen van de CO2-uitstoot en het leggen van zonnepanelen.
“Bij Van Oers beschouwen we duurzaamheid vanuit een breder perspectief”, aldus Corporaal. “Zo kijken we naar goed bestuur, de omgang met werknemers, de waarde die een bedrijf levert aan zijn klanten en de bijdrage aan de samenleving. Desondanks vormt het verminderen van de impact op het milieu nog steeds een groot deel van de duurzaamheidsvraagstukken waar we mee te maken krijgen.”
Beginnen bij de toekomst
Om toekomstbestendig te kunnen ondernemen moeten oplossingen in eerste instantie vanuit de kern van de organisatie komen, zo stelt Stevens. Hij ziet het als essentieel dat duurzaamheid een integraal onderdeel is van de beslissingen die ondernemers haast dagelijks maken.
“Ik geloof in beslissingen die goed zijn voor alle betrokkenen rondom een onderneming”, geeft hij aan. “Daarmee verdien je bestaansrecht. Wij geven onze klanten inzicht in wat bijdraagt aan toekomstbestendigheid en wat er op een ondernemer afkomt. Daarbij kijken we ook naar de mogelijke impact op de organisatie en welke opties er zijn om daarmee om te gaan.”
Corporaal benadrukt tot slot dat het essentieel is dat organisaties zich ervan bewust zijn dat ze verder moeten kijken dan morgen: “De vraag die je jezelf moet stellen is: hoe blijf je in de wereld ná morgen relevant, en wat is de echte businesscase voor verduurzaming? En dat is waar wij in beeld komen.”