Sourcing Champions organiseert Procurement Climate Council-event

21 juli 2023 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Inkoopadviseur Sourcing Champions heeft samen met Valuedesk, een aanbieder van inkoopoplossingen, de allereerste, geslaagde editie van de Procurement Climate Council achter de rug.

De Procurement Climate Council werd eerder dit jaar in het leven geroepen. Het rond duurzame inkoop gecentreerde evenement bracht senior leiders uit het hele inkooplandschap samen om hen te verbinden, ervaringen te delen en elkaar te inspireren. Centrale thema van het event? Duurzame inkoop.

In de afgelopen jaren is inkoop een almaar belangrijkere aanjager geworden voor duurzame inspanningen. Door een duurzame inkoopaanpak te omarmen kunnen organisaties ESG-factoren (environment, social, governance) beter integreren bij het inkopen van hun goederen en diensten. Bovendien kunnen ze zo hun ecologische voetafdruk verkleinen.

Het Procurement Climate Council-evenement vond vorige maand plaats in Amsterdam en bracht bestuurders, academici en consultants samen om na te denken over hoe de reis naar netto-nul kan worden vormgegeven en wat daar voor nodig is.

Enkele van de belangrijkste bevindingen waren:

  • “Een ‘rechtvaardige aanpak’ is essentieel om minimale veiligheidsnormen voor de aarde en voor iedereen vast te stellen.” – Joyeeta Gupta, Professor of Environment, Faculty of Social and Behavioural Sciences, Universiteit van Amsterdam.
  • “ESG-praktijken zijn het kompas dat ons voorwaarts brengt.” – Alexander Heijkamp, Sustainability & CSR Director; Lecturer MBA Nyenrode, Business School Nederland.
  • “Maak gebruik van ‘carbon accounting’ om de Scope 3-uitstoot nauwkeurig te schatten en te rapporteren en om een basis vast te stellen voor de reis naar netto nul.” – Een woordvoerder van Ignite Procurement.
  • “Duurzaamheid moet holistisch worden geïntegreerd in het strategische inkoopsysteem.” – Gerhard Heß, Professor of Procurement, Technische Hochschule Nürnberg.
  • “Een begin maken, zelfs als het perfecte plan nog ontbreekt, is de meest kritische factor in de reis van een bedrijf naar het bereiken van netto-nul emissies.” – Dirk Jan de With, Sustainability Executive, voormalig Chief Procurement Officer bij Covestro en Vice President Procurement & Sustainability bij Unilever.
  • “Hoewel veel bedrijven al prioriteit geven aan duurzaamheid, hebben sommigen nog niet toegezegd om binnen een bepaalde termijn netto-nul emissies te bereiken.” – Ingo Roßdeutscher, medeoprichter van Valuedesk.

Robert Waalder, oprichter van Sourcing Champions, blikt tevreden terug op de eerste editie van de Procurement Climate Council: “Het evenement was een groot succes en bood deelnemers waardevolle inzichten, betekenisvolle verbindingen en een vernieuwde toewijding aan duurzaamheid in inkoop. We kijken uit naar de volgende editie, terwijl we blijven samenwerken, innoveren en grenzen verleggen om samen een duurzamere toekomst vorm te geven.”