Duurzaamheidsconsultant 2BHonest wordt B Corp

17 juli 2023 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

2BHonest mag zich sinds deze maand B Corp noemen. Het duurzaamheidsadviesbureau slaagde voor zijn B Impact-assessment. Daarmee sluit het zich aan bij een snelgroeiend netwerk van bedrijven die samen een ‘force for good’ willen vormen.

Het in Laren gevestigde 2BHonest zet zich sinds 2017 in voor een duurzamere wereld. Met diensten op gebieden als wet- en regelgevingsanalyse, strategieontwikkeling, implementatie en verslaggeving helpt het bureau opdrachtgevers bij het realiseren van hun ambities. Dit doet het op het gebied van klimaat, circulariteit en ketenverantwoordelijkheid.

Aansluiting bij B Lab – het wereldwijde netwerk van B Corps – was dan ook een logische stap. Net als 2BHonest wil B Lab de economie transformeren zodat deze ten goede komt aan alle mensen, gemeenschappen en de planeet.

Duurzaamdheidsconsultant 2BHonest wordt B Corp

Niet ieder bedrijf kan zich zomaar aansluiten bij het netwerk. Eerst moet je een assessment doorlopen waarin de organisatie kritisch tegen het licht wordt gehouden. Je wordt beoordeeld aan de hand van vijf dimensies: governance, werknemers, milieu, gemeenschap en klanten.

Zo wordt onder meer getoetst op welke manier je product of dienst bijdraagt aan een betere wereld, wat je impact is op de natuurlijke leefomgeving, hoe de aandelenstructuur in elkaar zit, hoe het personeel is samengesteld en nog veel meer.

Om de certificering veilig te stellen moet je een score van minimaal 80 punten halen. Dat is nog niet zo eenvoudig – de mediaanscore voor normale bedrijven die het assessment doorlopen is 50,9. 2BHonest wist met een score van 81,3 wel de drempel te halen.

“We zijn supertrots dat we nu een B Corp zijn”, laat managing director Didi Hoezen weten. “Certificering is voor ons geen doel op zich, maar het helpt wel bij continue ontwikkeling en het onderstreept onze duurzame impact waar we ons iedere dag hard voor maken.”

Dat doet 2BHonest niet alleen bij klanten, maar ook intern. Zo reist het team zoveel mogelijk per trein, op de eigen 2BHonest-fietsen of (carpoolend) in elektrische auto’s. Daarnaast wordt de uitstoot die overblijft gecompenseerd via projecten bij Trees for All. Ook koopt het bureau duurzaam in. Denk aan refurbished telefoons en meubilair en circulaire relatiegeschenken van MUD Jeans.

Van stilzitten is geen sprake nu 2BHonest een B Corp is. Het team blijft stappen zetten om de eigen organisatie naar een nog hoger niveau te tillen. “We werken aan continue verbetering van onze interne processen”, vertelt consultant Lydia Boonstra. “Zo pakken we als eerste actie op om ons due diligence-proces verder uit te breiden om nog meer impact te kunnen maken.”

B Lab (de ‘B’ staat voor ‘beneficial’) werd in 2006 opgericht in Pennsylvania (VS). Sindsdien is het netwerk enorm gegroeid. De teller van aangesloten bedrijven staat inmiddels al boven de 7.000. Deze B Corps zijn afkomstig uit 91 landen van over de hele wereld.