Sanne Passer en Max Veenendaal over het Maisters Young Professionals-programma

03 juli 2023 Consultancy.nl 8 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Maisters heeft onlangs twee nieuwe ervaren talenten aan boord gehaald: Sanne Passer en Max Veenendaal. Ze vertellen over hun start binnen het ontwikkelprogramma voor young professionals.

Sinds ongeveer twee jaar kun je als young professional bij Maisters terecht om de fijne kneepjes van het adviesvak te leren. Het Maisters-ontwikkelprogramma is onderscheidend omdat het inhoudelijke trainingen combineert met persoonlijke ontwikkeling, intervisie en ‘on the job’ coaching door een ervaren consultant. Maisters richt zich daarbij op talenten die al hun eerste stappen op de arbeidsmarkt hebben gezet.

Sanne Passer en Max Veenendaal gingen respectievelijk in mei en juni van start binnen het ontwikkelprogramma van Maisters. Sanne heeft een opleidingsachtergrond in communicatiewetenschappen en management, terwijl Max bedrijfskunde en strategisch management studeerde.

Sanne Passer en Max Veenendaal over het Maisters Young Professionals programma

Wat Sanne en Max gemeen hebben, is dat ze beiden eerder al relevante werkervaring opdeden. Waar Sanne een achtergrond heeft in de vastgoedsector – ze werkte als vastgoedconsultant bij een makelaardijpartij – heeft Max ervaring als SAP-consultant op het gebied van datamigratie en procesoptimalisatie.

Consultancy.nl stelde Max en Sanne vier vragen om meer over het Maisters Young Professionals-programma te weten te komen en, bovenal, te horen hoe zij het traject beleven:

Waarom hebben jullie gekozen voor het ontwikkelprogramma van Maisters?

Max: “Tegenwoordig kun je vers vanuit de schoolbanken al de titel van consultant op je cv zetten, maar handelen als een consultant blijkt in de praktijk toch weerbarstiger te zijn. Nadat ik eerst bijna twee jaar in de IT-wereld heb gezeten (ook als consultant), kwam voor mij sterk de behoefte om ‘de organisatie’ als uitgangspunt te hebben in plaats van een IT-systeem. Met mijn achtergrond in bedrijfskunde is de stap naar management consultant daar een logisch gevolg van.”

“In het ontwikkelprogramma van Maisters krijg je de handvatten aangereikt om als consultant te acteren. Wat mij hierbij over de streep heeft getrokken is de combinatie van een volwassen en uitdagende praktijkopdracht met daarbij de ondersteuning van een ervaren coach. Hierdoor wordt de mogelijkheid geboden om zelf te ontdekken wat voor consultant ik wil zijn, met de ondersteuning hoe ik daar kan komen.”

“Ik zie het als een avontuur, dat ik kan aangaan onder goede begeleiding!”

Sanne: “Na twee jaar werkervaring in de vastgoedwereld had ik behoefte om mezelf op een breder vlak te ontwikkelen. Ik vond het lastig om mijn volgende stap te bepalen en zag bij Maisters de kans om mijzelf uit te dagen, door zelfstandig – maar met professionele begeleiding – aan diverse consultancyopdrachten te werken.”

“Op deze manier hoop ik een beter beeld te krijgen van mijn kwaliteiten en wensen voor de toekomstige voortzetting van mijn carrière. Ik zie het als een avontuur, dat ik kan aangaan onder goede begeleiding!”

Hoe is jullie onboarding bevallen en hoe zouden jullie de cultuur bij Maisters omschrijven?

Max: “De onboarding is mij goed bevallen. Collega’s nemen de tijd voor je om je te leren kennen en je maakt direct deel uit van het team. Binnen Maisters hebben we het concept ‘Bouwen aan Maisters’, waarbij we met elkaar aan interne projecten werken om Maisters verder te ontwikkelen.”

“Dit doen we volgens de agile-methode en ik had het geluk dat we net aan een nieuwe sprint begonnen. Hierdoor kon ik direct inhoudelijke werkzaamheden oppakken en tegelijkertijd m’n nieuwe collega’s en de organisatie beter leren kennen.”

“We delen ons kantoor met moederbedrijf Summiteers. De cultuur die er heerst zou ik omschrijven als open, vriendelijk en uitnodigend. Summiteers is dan ook niet voor niks verkozen tot Best Workplace 2023. Als nieuwe Maister voel ik dit overal terugkomen. Bijvoorbeeld op een kantoordag als je door ons nieuwe pand in de oude klompenfabriek in Utrecht loopt.”

“Op zo’n dag lopen en werken de Maisters en Summiteers lekker door elkaar heen en zijn er veel contactmomenten. Dit zorgt er mede voor dat iedereen met elkaar betrokken is, van het MT tot aan de consultants en de werkstudenten en young professionals van Maisters. Het motto van ‘leuke dingen doen met leuke mensen’ is daardoor geen wassen neus.”

Sanne:Op mijn eerste werkdag ben ik warm ontvangen door Angela op het Maisters- en Summiteers-kantoor. Hier werd ik de eerste dag direct voorzien van een Maisters-starterspakket – denk hierbij aan je laptop, notitieblokken et cetera, maar ook een Maisters-hoodie, waterfles en consultancy-gerelateerd leesvoer!”

“Met een al aardig volgeplande agenda kon ik mijn eerste werkdagen beginnen, waarin ik onder andere kennismakingen had staan met Dolf, Paul en Lidia, de oprichters van Sumitteers en Maisters. In de eerste twee weken voordat mijn opdracht begon, heb ik meegewerkt aan de projecten die Maisters had lopen, de tijd genomen om mijn mede-Maisters beter te leren kennen en uiteraard ook alle Summiteers-collega’s. Aansluitend kon ik ook direct de barbecue op het nieuwe kantoor bijwonen, ik was direct gesetteld!”

“De start op kantoor voordat de opdracht begon was een super fijne manier om meer te weten te komen over het consultancyvak en om de sfeer die heerst op kantoor te proeven. Als Maister werk je vier dagen voor de klant en ben je op vrijdag met zijn allen op kantoor in Utrecht. Dit voelt nu echt thuis.”

Hoe ziet jullie eerste opdracht eruit? Welke rol en bijdrage gaan jullie leveren?

Max: “Ik ben net gestart en zit nog in de inwerkfase, daardoor zit ik nog niet echt op een opdracht maar kan ik meedraaien in verschillende projecten. Momenteel ben ik betrokken bij het vormgeven van een post-acquisitie integratietraject voor een multinational. Dit houdt in dat we kijken naar hoe nieuw aangekochte bedrijven efficiënt in te passen zijn in de bestaande organisatie.”

“Het leuke en leerzame hieraan is dat ik vanaf het begin betrokken ben bij de oriënterende fase en met de klant mee kan denken. Dit biedt mij meteen een goed beeld van hoe de opstart van een adviestraject begint. Wat daar leuk aan is? Je merkt dat het adviesvak echt mensenwerk is: samen de puzzel leggen en kijken wat het beste is voor een organisatie.”

“In goed overleg is bijna alles mogelijk, maar je bent zelf in de regie!”

Sanne: “Mijn eerste opdracht is bij een grootbank in Utrecht. Daarbij werk ik in een internationale context aan de strategie en implementatie van projecten die bijdragen aan het beschermen van de samenleving tegen financiële economische criminaliteit. We doen dit door voortdurend onderzoek te doen naar klanten om integriteitsrisico’s te beheersen en te monitoren.”

“Daarbij wordt er hard gewerkt aan procesverbeteringen om continu te voldoen aan wetgeving ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme. Als quality assurance officer vervul ik een ondersteunende rol door de oplevering van procesverbeteringen te reviewen en besluitvorming te faciliteren middels het opstellen van heldere managementinformatie. Daarnaast houd ik mij bezig met de implementatie van nieuwe processen om het strategie- en implementatieteam verder te professionaliseren.” 

Hoe helpt Maisters bij je persoonlijke en professionele ontwikkeling?

Max: “Binnen Maisters maken we gebruik van accountability partners. Je accountability partner kan iedereen zijn, maar in ons geval is het een collega. Met je collega maak je afspraken om op frequente (wekelijks of dagelijks) basis elkaar bij te praten over bijvoorbeeld je doelen, voortgang op een project, waar je moeite mee hebt en/of waar je heel vrolijk van wordt.”

“Doordat je elkaar hier regelmatig over spreekt, kun je elkaar uitdagen om te ontwikkelen, maar ook om balans te houden. Het leven hoeft immers niet altijd over werken te gaan. Daarnaast biedt het Maisters-programma algemene trainingen om jezelf als consultant te ontwikkelen en de mogelijkheid tot maatwerktrainingen rond je persoonlijke ontwikkeldoel. In goed overleg is bijna alles mogelijk, maar je bent zelf in de regie!”

Sanne: “Een keer per week kom ik samen met mijn coach, een professionele consultant werkzaam bij Summiteers, die mij helpt bij de uitdagingen die ik heb op de opdracht. Mijn coach helpt me met het opstellen van mijn leerdoelen, die mij helpen focussen op mijn persoonlijke ontwikkelpunten en me dwingen uit mijn comfort zone te komen. Iets wat uitdagend is, maar bovenal heel leerzaam.”

“Op de vrijdag wordt de focus op professionele ontwikkeling gelegd door middel van trainingen en intervisie die je samen met je mede-Maisters volgt. Zo leer je bij Maisters niet alleen, maar ook van én met elkaar.”

Enthousiast geraakt door de verhalen van Sanne en Max en wil je meer weten over het Maisters Young Professionals-programma? Bezoek dan de vacature-pagina van Maisters..