GoodLife Foods wil internationaal nog meer snacks verkopen

19 juni 2023 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Het zal snackliefhebbers in ons land vast niet zijn ontgaan. De Nederlandse producent van Beckers, Bicky, Mexicano en andere frituurmerken krijgt een Britse eigenaar. De deal werd begeleid door een groot aantal overnamespecialisten.

Het in Breda gevestigde GoodLife Foods is de voormalige snackdivisie van Wessanen. In 2014 kwam het in handen van investeerder Egeria, dat het bedrijf heeft geholpen om in de onderliggende jaren zijn omzet meer dan te verdubbelen naar boven de €200 miljoen, onder meer door een reeks overnames.

De onderneming heeft nu meer dan 700 werknemers in dienst en zes fabrieken in Nederland, België en Denemarken. De bekendste producten in het diepvries-assortiment van GoodLife Foods zijn loempia’s, mexicano’s, bitterballen en kaasballen, falafel en frikandellen (dochterbedrijf Beckers is naar eigen zeggen de uitvinder van de frikandel).

GoodLife Foods wil internationaal nog meer snacks verkopen

Begin deze maand maakte meerderheidsaandeelhouder Egeria bekend dat het zijn belang had verkocht aan een andere investeerder, IK Partners. Hoeveel geld gemoeid is met de overname is niet bekendgemaakt, volgens fusieplatform M&A.nl gaat het om een bedrag van tussen de €250 en €500 miljoen.

In een reactie op de deal laat Remko Hilhorst, een managing partner bij IK Partners, weten: “We zijn onder de indruk van de prestaties van GoodLife en van hun vermogen om voortdurend hun productportfolio aan te passen aan de behoeften van de klanten.”

“Goodlife heeft daarnaast een gediversifieerd aanbod en een stevig groeipotentieel dat de komende jaren ontsloten kan worden. We kijken ernaar uit om samen te werken met het team en het bedrijf samen verder te ontwikkelen.”

Dealmakers

Koper IK Partners werd gedurende de deal geadviseerd door 1602 Capital Partners (M&A-advies), Lazard (corporate finance), Strategy& (commerciële due diligence), PwC (transactieondersteuning), KPMG (financiële due diligence en belastingadvies) en Freshfields Bruckhaus Deringer (juridische ondersteuning).

Verkoper Egeria kreeg op zijn beurt M&A-ondersteuning van Rothschild & Co, strategisch advies van OC&C Strategy Consultants (dat ook de commerciële due diligence verzorgde), financieel en belastingadvies van PwC en juridisch advies van Allen & Overy.

De aandeelhouders van GoodLife Foods, die naast IK Partners een belang in het bedrijf hebben genomen, werden bijgestaan door het Nederlandse advocatenkantoor Vriman M&A Lawyers.

Dirk Van de Walle, CEO van GoodLife Foods, geeft aan: “We kijken uit naar het volgende hoofdstuk, waarin we zullen samenwerken met het team van IK Partners, dat beschikt over ruime ervaring in het foodsegment en ons kan ondersteunen bij onze ambitieuze plannen om internationaal te groeien door middel van organische initiatieven en overnames.”

GoodLife Foods richt zich op dit moment op vier belangrijke markten en regio’s: de Benelux, het VK, Scandinavië en de DACH-landen – Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. De komende jaren wil het bedrijf internationaal uitbreiden binnen Europa en daarbuiten. Ook wil de organisatie meerdere nieuwe productlijnen aan zijn portfolio toevoegen.

IK Partners heeft ruim zestig Europese bedrijven in zijn portefeuille. In Nederland is het onder meer eigenaar van consultantsbedrijf IG&H.