Dealmakers begeleiden grote overname in markt voor dierenklinieken

11 mei 2023 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profielen

Dierenartsen Groep Nederland is voor een bedrag tussen de 70 en 80 miljoen euro ingelijfd door de grotere Britse branchegenoot VetPartners. Het is volgens het FD de grootse overname ooit in de Nederlandse markt voor dierenartsen.

Voor VetPartners (dat zich gesteund weet door private equity-huis BC Partners) is het de tweede deal in korte tijd in ons land. Eerder werd het bedrijf al eigenaar van DierenDokters, waar veertien klinieken bij zijn aangesloten.

Dierenartsen Groep Nederland is aanzienlijk groter, het landelijke netwerk telt 33 dierenartspraktijken. Volgens topman Mischa Weijers zorgt de aansluiting bij de internationale groep voor meer slagkracht in de markt en voor de financiële armslag om verder te kunnen groeien en talent aan te trekken.

Dealmakers begeleiden grote overname in markt voor dierenklinieken

De deal werd begeleid door M&A-specialisten van verschillende zakelijke dienstverleners. VetPartners werd geadviseerd door PwC (transaction services en due diligence), Mills & Reeve (juridische ondersteuning in het VK) en Van Benthem & Keulen (juridische ondersteuning in Nederland).

Dierenartsen Groep Nederland en investeerder Standard Investment (dat in 2015 instapte) werden geadviseerd door Lincoln International (M&A-advies), EY (transaction services en due diligence) en Stek (juridische support).

VetPartners geldt op Europees niveau als een van de leiders in de dierenartsenzorg. Het bedrijf beschikt over 700 vestigingen binnen het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Italië, Frankrijk, Spanje, Portugal, Duitsland, en Nederland. Bij het bedrijf werken ruim 11.000 medewerkers.

Over de tweede deal in ons land zegt topman Jo Malone: “Dierenartsen Groep Nederland is een zeer gerespecteerde groep praktijken en we delen gemeenschappelijke waarden: mensen op de eerste plaats zetten en ervoor zorgen dat onze dierenartsen de autonomie hebben om hun eigen beslissingen te nemen voor hun patiënten.”

Het is nog maar de vraag hoe lang VetPartners onder de huidige eigenaar blijft opereren. BC Partners kocht de keten van dierenklinieken in 2018 voor circa £720 miljoen, maar wil nu cashen. VetPartners zou in de etalage staan voor een verkoopprijs van ongeveer £3 miljard.

Private equity in de dierenartsenzorg

De deal tussen VetPartners en Dierenartsen Groep Nederland heeft wederom een oplopende branchediscussie aangewakkerd: is het goed dat partijen in de sector in handen komen van investeerders? Eerder namen ook al de Zweedse partijen Evidensia en AniCura grote posities in de sector in. Samen bezitten ze circa 400 klinieken in ons land.

Voorstanders van private equity wijzen erop dat deze partijen naast hun investering ook expertise meebrengen waarmee ze sector verder kunnen professionaliseren, waar onder de streep ook de klanten (en dieren) van profiteren.

Tegenstanders noemen echter het geldbeluste gedrag van private equity-partijen, zij zouden uiteindelijk zoveel mogelijk geld willen verdienen. De markt voor dierenartsenzorg is bij uitstek geschikt hiervoor: klinieken zijn vrij om hun eigen tarieven te hanteren, wat de gelegenheid biedt om de prijzen te verhogen en zo meer winst te maken.