Valk Solutions samen met investeringsvehikel familie Brenninkmeijer

24 april 2023 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Valk Solutions, een Nederlands techbedrijf voor de retailsector, heeft een nieuwe meerderheidsaandeelhouder: het Duitse Genii Software Group. Het Nederlandse familiebedrijf kreeg tijdens de deal begeleiding van Hogenhouck.

Het in Montfoort gevestigde Valk Solutions is een klassiek voorbeeld van een bedrijf dat onder de vleugels van meerdere familiegeneraties is uitgegroeid tot een leider in zijn veld. Oprichter Robert Valk leidde het bedrijf vanaf de oprichting in 1989 tot in 2009, toen zijn vrouw Karin Valk de rol van chief executive overnam.

Vandaag de dag heeft Valk Solutions een team van 100 medewerkers. Meer dan 35.000 retailers door het land maken gebruik van de software van het bedrijf voor het afhandelen van hun sales (betalingen in winkels of de ‘self check-out’ in supermarkten), omnichannel-dienstverlening (online afrekenen) en productbeschikbaarheid.

Valk Solutions - De solutionsDe software van Valk Solutions (die bestaat uit verschillende pakketten, waarvan Aspos de bekendste is) verwerkt volgens het bedrijf ieder jaar meer dan €4 miljard aan retailsales, vanuit winkels, webshops en verkoopplatforms zoals Bol.com en Amazon.

Twee ontwikkelingen noopten Valk Solutions ertoe op zoek te gaan naar een strategische partner. Allereerst de strategische ambities van de organisatie: Valk Solutions wil verder groeien en meer investeren in technologie, servicekwaliteit en talent. Hiervoor is meer capaciteit nodig.

Ten tweede liep Valk Solutions tegen een kwestie aan die bij veel familiebedrijven speelt. De huidige aandeelhouders en betrokken familiebestuurders Robert en Karin wilde tijdig zorgen voor een goed opvolgingsplan.

M&A-adviseurs van Hogenhouck m&a werden aan boord gehaald om de zoektocht en het proces in goede banen te leiden. Mark van Beusekom, die leidinggaf aan het dealteam van Hogenhouck m&a, zegt over de samenwerking: “Valk Solutions is een familiebedrijf waarin met hart en ziel gewerkt wordt en waar hun klanten op nummer één staan. Het was inspirerend en motiverend om met Robert en Karin in dit proces op te trekken. De combinatie met Genii Software Group is voor hen de perfecte uitkomst.”

De link met de Brenninkmeijers

Het Duitse Genii Software Group heeft verschillende IT-bedrijven onder zijn hoede. De groep werd in september van 2022 gelanceerd en heeft een link met Nederland: de groep is onderdeel van Bregal Unternehmerkapital, dat op zijn beurt binnen het portfolio valt van de familie Brenninkmeijer, de eigenaren van C&A en de rijkste familie van ons land.

De Brenninkmeijers hebben een indirect belang van 70% genomen in Valk Solutions, de overige 30% blijft in handen van de familie Valk. Robert Valk blijft actief betrokken bij de productstrategie en klanten, terwijl Karin Valk als algemeen directeur de dagelijkse leiding behoudt met het voltallige managementteam.

Robert Valk en Karin Valk

Valk Solutions wordt een zelfstandige onderneming binnen de Genii Software Group. Andere ondernemingen binnen de groep zijn Isah, Iptor, SHD en PDV.

“We hebben in Genii een sterke partner gevonden met de ondernemende kernwaarden van een familiebedrijf en gedetailleerde kennis van bedrijfskritische software. Genii deelt onze visie en staat volledig achter onze groeistrategie. Het partnership is dan ook een waarborg voor een succesvolle toekomst”, aldus Robert Valk.

“Ook onze gewaardeerde klanten profiteren van dit partnership”, voegt Karin Valk toe. “Dankzij de financiële slagkracht en het uitgebreide netwerk ontstaan extra kansen om krachtige producten te ontwikkelen en ons aanbod van diensten voor klanten uit te bouwen. Samen met het managementteam kijk ik er dan ook naar uit om met Genii en Bregal verder te bouwen aan de toekomst.”

Overige leden van het Hogenhouck m&a-dealteam waren Cedric Baerts, Thijs Piso en Adriaan Verbeek.