Trainees Sanne Linders en Eva Koops blikken terug op hun start bij AevesBenefit

09 mei 2023 Consultancy.nl 7 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

In september trapten Sanne Linders en Eva Koops hun carrière af bij AevesBenefit, een van de grootste inkoopadviesbureaus voor advies, werving & selectie en detachering. In het consultancy traineeship worden Sanne en Eva klaargestoomd voor het vak. Nu ze acht maanden onderweg zijn, delen ze hun eerste ervaringen.

Hoe kijk je terug op de afgelopen 8 maanden? Is het wat je ervan had verwacht?

Sanne: “Enorm positief. Door de aangename gesprekken voordat ik met het traineeship startte, had ik al verwacht dat AevesBenefit een goede werkgever zou zijn met leuke collega’s. Dat was voor mij een belangrijke voorwaarde om met het traineeship te starten. Vooral omdat ik voorheen Media heb gestudeerd en ook altijd werkzaam ben geweest in deze industrie, was ik echt op zoek naar comfortabele werkomgeving die me op de juiste manier aanmoedigt om een ander vak te leren.”

Sanne Linders en Eva Koops - AevesBenefit

“Gelukkig is de informele en motiverende sfeer onder collega’s nog positiever uitgevallen dan ik had verwacht. De collega’s bieden echt een veilige plek waar je jezelf kunt zijn en alles kunt delen, wat ik zelf als heel waardevol ervaar. Een hulpvraag is makkelijk gesteld, iedereen staat paraat om je ergens bij te helpen.”

“In de eerste maand was dit direct goed voelbaar. We werden aangemoedigd om koffiegesprekjes met collega’s in te plannen. De reacties op de uitnodigingen waren louter positief. Iedereen wilde tijd voor je maken en je beter leren kennen. Dit voelde direct als een warm welkom.”

Eva: “De afgelopen maanden zijn voorbijgevlogen. Afgelopen juli heb ik mijn master Bestuurskunde afgerond aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Na mijn eerste kennismakingsgesprek was ik gelijk enthousiast over AevesBenefit, en ik was erg blij toen ik werd aangenomen.”

“Ik was op zoek naar een traineeship om mij verder te ontwikkelen. Je gaat gelijk aan de slag en krijgt verschillende trainingen om je kennis te vergroten. De combinatie van publieke en private opdrachtgevers sprak mij erg aan.”

“In september begon ik aan mijn eerste echte baan en wist ik totaal niet wat ik moest verwachten. Maar vanaf dag één ben ik in een ontzettend leuk team én een interessant werkveld terechtgekomen. Je rolt gelijk in het werk, door samen met een ervaren collega te starten. Elke dag leer je weer iets nieuws en ben je met een andere opdracht bezig.”

“Doordat je zowel meewerkt binnen het team Inkooptransformatie als het team Projectmatig Aanbesteden, doe je diverse ervaringen op. Zo begeleid je bijvoorbeeld binnen het ene team een aanbesteding bij een gemeente, en help je in het andere team mee aan het analyseren van inkoopuitgaven. Ik had nul verwachtingen voor mijn eerste werkdag, maar ben nu erg blij met mijn keuze om te gaan werken bij AevesBenefit.”

Aan wat voor klantopdrachten heb je tot nu toe meegewerkt?

Sanne: “Op dit moment ben ik het grootste deel van mijn tijd werkzaam bij de Belastingdienst, als Junior Contractmanager. Een leuke eerdere opdracht betrof een project voor een grote speler in de retail. Daar hebben we ons met een team beziggehouden met indexaties van leveranciers. Door de extreme inflatie en daarmee gemoeide prijsstijgingen was het een grote uitdaging en hebben we per leverancier onderhandeld, waarin we samen een flink resultaat hebben bereikt.”

“Het leukste vind ik om te leren van de ervaringen van collega’s. Er is ontzettend veel ervaring binnen het team.”

Eva: “Mijn allereerste opdracht was een adviesopdracht voor gemeente Amsterdam op het gebied van inhuur van personeel. Voor deze adviesopdracht hebben we zowel gekeken naar de verschillende vormen van inhuur als naar best practices bij andere overheidsinstanties. Deze opdracht deed ik samen met collega die alles weet op het gebied van inhuur en het ontwikkelen van desbetreffende beleid, waardoor ik veel van haar kon leren.”

“Sinds januari zit ik voor 32 uur in de week op opdracht bij Defensie als contractmanager. Daar leer ik veel over het inkoopproces en hoe je omgaat met leveranciers. Als contractmanager ben ik het eerste aanspreekpunt voor de leverancier en is het mijn taak om verschillende contracten in goede banen te leiden.”

Welke onderdelen van het inkoopconsultancy-traineeship vond je zelf het meest leerzaam en leuk?

Eva: “Het samenwerken met ervaren collega’s vind ik tot nu toe het leukste binnen het traineeship. Het consultancyteam telt 45 consultants. Sommigen zijn gespecialiseerd in het begeleiden van aanbestedingen en tenders en anderen juist weer in kostenreductie, spendanalyses en procurement analytics of contract- en leveranciersmanagement. Je leert veel tijdens het samenwerken en kunt binnen een adviesopdracht zelfstandig aan de slag, onder begeleiding van de ervaren collega.”

“Zo voer ik samen met een collega een aanbesteding uit voor linnen en textiel in een wasserij waar mensen werken met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarbij krijg ik veel vrijheid om zelfstandig te werk te gaan. Aan de hand van de input van het projectteam stel ik verschillende documenten op, om uiteindelijk de aanbesteding te kunnen publiceren. Wekelijks hebben we afstemming over het verloop van het proces en krijg ik feedback op mijn opgeleverde werk. Op deze manier werken we samen om de aanbesteding succesvol af te ronden.”

Sanne: “Naast de opdrachten zijn er de trainingen. Die zijn ’s avonds, wat soms best een uitdaging is na een dag werken, maar ze zijn stuk voor stuk van hoge kwaliteit. Ze zijn direct toepasbaar in het werk en op de projecten, en dit zorgt er voor dat je enorm veel leert in een korte periode.”

“Er is zeker ruimte voor plezier. Elke vrijdag doen we een drankje samen en we hebben verschillende activiteiten met het team.”

“Zo zijn er inhoudelijke trainingen, gericht op het bijspijkeren van onze inkoopkennis, maar ook trainingen gericht op specifieke skills, denk aan projectmanagement, presenteren en communiceren. De inhoudelijke trainingen gaan bijvoorbeeld over het aanbestedingsrecht, het uitvoeren van een spendanalyse en het begeleiden van inkooptransformaties.”

“Het leukste vind ik echter om te leren van de ervaringen van collega’s. Er is ontzettend veel ervaring binnen het team en tijdens teammeetings krijg je geregeld anekdotes te horen. Er is geen type tender dat niet al eerder eens door een collega is gedaan en het delen van deze kennis is heel interessant.”

Je start het traineeship niet alleen, maar met een groep trainees. Hoe ervaar je dat?

Eva: “Als heel waardevol, en natuurlijk gezellig. Je bent alle vier net klaar met studeren en je hebt geen idee wat je te wachten staat. Het is fijn om op elkaar te kunnen terugvallen en te bespreken hoe je dingen ervaart. In de beginmaanden start je alle vier bij een andere opdrachtgever, waardoor het fijn is om met elkaar te kunnen praten over de nieuwe werkomgeving, de werkzaamheden en alles wat erbij komt kijken.”

“Je bouwt in een korte tijd een band op, omdat je samen aan je persoonlijke ontwikkeling werkt, je leert elke dag weer nieuwe dingen en je volgt samen (inkoop)trainingen.”

Sanne: “Het is heel leuk om samen aan zo’n groot traject te beginnen. Omdat we alle vier net waren afgestudeerd, maakten we allemaal dezelfde stap in ons leven tegelijkertijd door. Iets wat meteen zorgde voor een goede band onderling. We helpen elkaar regelmatig bij projecten of trainingen, maar ook als er in de privé- of werksfeer iets niet helemaal lekker gaat.”

Naast werken en leren biedt het traineeship ook ruimte voor plezier. Wat staat je het meeste bij?

Eva: “Er is zeker ruimte voor plezier. Elke vrijdag doen we een drankje samen, we hebben verschillende activiteiten met het team, maar ook met de trainees. Zo zijn we laatst uit eten geweest met alle trainees om elkaar nog beter te leren kennen. Tot nu toe is het consultancyweekend zeker een hoogtepunt geweest met alle collega’s!

Sanne: “Successen worden goed gevierd! Wanneer felicitaties op z’n plek zijn bij iemand, wordt dit altijd aangestipt in de teammeeting en wordt erop geproost tijdens de wekelijkse vrijmibo. Ook gaan we tijdens de lunch altijd een rondje wandelen en wordt op vrijdagmiddag de voetbaltafel intensief gebruikt. Zo is er op kantoor altijd ruimte om plezier met elkaar te beleven naast de intensieve projecten die we samen doen.”

“Ook buiten kantoor doen we vaak leuke dingen samen. Er is regelmatig de optie om aan te sluiten bij een feestje, maar ook het afgelopen kerstfeest van de gehele AB&C Groep was er eentje voor in de boeken. Vooral de dag erna op kantoor zullen velen niet vergeten. Dit belooft nog wat voor het aanstaande summer event, waarbij we met z’n allen de zomer in gaan luiden op een feestelijke wijze. Ik kijk er nu al naar uit!”