Productie van Eurofighter jets levert Spanje 26.000 banen op

21 april 2023 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Twee gesloten contracten voor de productie van NAVO-gevechtsvliegtuigen zal Spanje zo’n 26.000 nieuwe banen opleveren. De deals geven ook een boost van €1,7 miljard aan het Spaanse bbp.

Het zogeheten Eurofighter-programma zal richting 2060 (tot dat jaar lopen de contracten) jaarlijks gemiddeld zo’n 657 banen gaan scheppen. Dat stelt PwC in zijn onderzoek, dat het afgelopen halfjaar is verricht. Het onderzoek werd gefinancierd door Airbus, een van de luchtvaartbedrijven binnen het consortium van producenten dat de nieuwe gevechtsvliegtuigen mag gaan ontwikkelen.

Vooral in de regio’s Madrid, Baskenland, Castilië-La Mancha en Andalusië zullen nieuwe banen ontstaan. Denk vooral aan banen gericht op onderhoudsdiensten, die tot ver na de productiefase en richting het einde van de contractduur nodig zullen zijn.

Eurofighter jet contracts will create 26,000 jobs in Spain

Naast een flinke boost voor het Spaanse bbp, zullen de gesloten contracten ook zorgen voor €430 miljoen aan belastinginkomsten, waarvan €151 miljoen bestaat uit rechtstreekse bijdragen.

Het eerste contract (afgesloten in 2020) heeft betrekking op het Quadriga-programma en behelst het produceren van 38 Eurofighter-jets voor de Duitse luchtmacht.

Het tweede contract (afgesloten in 2022) heeft betrekking op het Halcon-programma, waarin de verouderde Spaanse F-18-gevechtsvliegtuigen zullen plaatsmaken voor twintig nieuwe Eurofighter-jets. Daarmee zal de totale Spaanse Eurofighter-vloot uitkomen op 90 vliegtuigen.

Deze twee (en overige) contracten zijn onderdeel van een strategische samenwerking tussen Europese NAVO-partners om hun defensiecapaciteit te versterken – momenteel een topprioriteit binnen Europa gezien de lopende oorlog in Oekraïne en een mogelijke verdere escalatie van de Russische agressie op NAVO-grondgebied.

Sinds de oorlog in Oekraïne uitbrak hebben de NAVO-landen wapens geleverd aan Oekraïne. Het Britse ministerie van Defensie overweegt momenteel nieuwe Eurofighter Typhoon-gevechtsvliegtuigen te schenken aan Oost-Europese NAVO-bondgenoten ter vervanging van hun MiG-29-vliegtuigen uit het Sovjettijdperk. Die kunnen mogelijk aan het Oekraïense leger gegeven worden.