Frank ten Have sluit zich aan bij Vanberkel Professionals

18 april 2023 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Vanberkel Professionals heeft een nieuwe Top Consultant: Frank ten Have. De doorgewinterde adviseur en bestuurder zet zich al decennia in voor de publieke zaak en is daar nog lang niet mee klaar. Een “gedwongen pensioen” kon hem dan ook niet stoppen.

De 63-jarige Frank ten Have ademt het publieke domein. Al meer dan veertig jaar werkt hij in of voor de publieke sector, als ambtenaar, bestuurder en adviseur. Daarbij richtte hij zich vooral op financiën en ruimtelijke ontwikkeling.

In de jaren 80 en 90 werkte Ten Have gelijktijdig voor de gemeentelijke en de Rijksoverheid. Tussen 1982 en 1995 was hij CDA-raadslid en wethouder in Voorschoten. Ondertussen werkte hij van 1985 tot 1996 ook voor het ministerie van Financiën, in zijn laatste rol als inspecteur Rijksfinanciën.

Frank ten Have, Vanberkel Professionals

Na drie jaar bij de gemeente Den Haag stapte hij in 1998 over naar de adviesbranche. Vanuit Deloitte bleef hij zich inzetten voor publieke vraagstukken rond thema’s als gebiedsontwikkeling, publiek-private samenwerking, grondbeleid en risicomanagement.

Drie jaar geleden zag Ten Have zich gedwongen na meer dan twintig jaar afscheid te nemen van Deloitte. “Als partner moet je bij Deloitte op je zestigste met pensioen”, legt hij uit. Lang duurde dat pensioen niet. “Ik was daar nog niet aan toe, dus ben ik toen – midden in coronatijd – ingevallen als wethouder in Midden-Delfland.”

Eind vorig jaar hield hij het weer voor gezien in de Zuid-Hollandse gemeente. “Na een moeizame start volgend op de verkiezingen medio 2022 heb ik besloten te stoppen als wethouder, gegeven de lastige samenwerking in het college. Mede door mijn leeftijd is mijn motto: love it, change it or leave it.”

Met zijn vertrek kwam weer tijd vrij voor een nieuwe uitdaging, en ook met de motivatie zat het wel goed. “Via Vanberkel kan ik mijn kennis en ervaring blijven inzetten, zowel bij opdrachtgevers als bij collega’s. Ik wil een zinvolle bijdragen blijven leveren aan de publieke sector, actief blijven, werken met jonge mensen en mezelf te kunnen blijven ontwikkelen.”

Als Top Consultant zal Ten Have zich twee dagen per week richten op de focusgebieden ruimtelijke ontwikkeling, grondbeleid en gemeentefinanciën. “Weliswaar parttime dus. Want daarnaast zijn er nog de wijncursus, het onderzoek naar de historie van actief grondbeleid, de cursus Italiaans, het commissariaat bij Juva en de verkoop van Italiaanse nichewijnen. Maar nog niet achter de geraniums dus”, geeft hij aan met gevoel voor understatement.

Vanberkel Professionals-oprichter Bob van Berkel is uiteraard verheugd met het binnenhalen van het zwaargewicht. “Vanberkel Professionals ontwikkelt zich op inhoudelijke onderwerpen, waaronder het fysieke domein. Dan is het mooi als iemand als Frank de club komt versterken met zijn achtergrond en kennis.”