Internationaal consortium verzorgt Nederlands paviljoen voor EXPO 2025

28 april 2023 Consultancy.nl

De Rijksoverheid heeft een multinationaal consortium geselecteerd voor het ontwerp en de bouw van het Nederlands paviljoen tijdens de wereldtentoonstelling (of: EXPO) in 2025 in het Japanse Osaka. 

Het gaat om het internationaal opererende architectenbureau RAU, de Amsterdamse designstudio Tellart, het Nederlandse ingenieurs- en adviesbureau DGMR en het Japanse bouwbedrijf Asanuma. Deze organisaties kwamen met hun gezamenlijk voorstel (naam: ‘A New Dawn’) als winnaar uit de bus.

“Met het winnende ontwerp, dat op 5 juni 2023 in Japan én Nederland zal worden gepresenteerd, zullen we bezoekers in Osaka straks onze innovatieve oplossingen laten zien die wij kunnen bieden op het gebied van bijvoorbeeld de energietransitie”, zegt Liesje Schreinemacher, minister voor Buitenlandse Handel.

De wereldtentoonstelling – die sinds 1851 wordt georganiseerd – is een evenement waar landen uit alle uithoeken van onze planeet zich kunnen presteren aan de internationale gemeenschap. De 2025-editie in Japan heeft als thema ‘Designing Future Society for Our Lives’.

“Het gaat daarbij om het zichtbaar vormgeven van een wereld waar grote maatschappelijke crises rond bijvoorbeeld het klimaat en de gezondheid de leefbaarheid van de aarde zullen bepalen”, zegt een persvoorlichter van het Rijk. “Centraal staat de vraag op wat voor manieren mensen gelukkig kunnen leven.” 

Met het paviljoen in Osaka wil Nederland zijn bezoekers ook een unieke ervaring bieden. Het richt zich daarbij op het thema: ‘Common Grounds: a Dutch invitation for creating healthy societies together’. Daarnaast heeft Nederland de ambitie om met het paviljoen verschillende perspectieven samen brengen om tot oplossingen te komen. 

Circulariteit en duurzaamheid

De keuze voor het consortium volgt uit een Europese aanbesteding, opgezet door het ministerie voor Buitenlandse Zaken en de Rijksdienst voor Ondernemend (RVO). In totaal ontvingen de twee overheidsorganen twaalf voorstellen. De niet-winnende partijen krijgen een vergoeding van het Rijk voor hun inspanningen. 

Bij de aanbesteding voor het ontwerp van het Nederlandse paviljoen waren circulariteit en duurzaamheid de belangrijkste criteria – net zoals bij de wereldtentoonstelling van 2020 in Dubai, waar Nederland ook een paviljoen had. 

En terwijl het ontwerp nog onbekend is, voldoen de consortiumleden zelf al aardig goed aan deze twee criteria. Zo is RAU pionier op het gebied van circulaire architectuur, brengt Tellart veel ervaring mee op het vlak van gezonde bezoekerservaringen, terwijl DGMR specialist is in oplossingen voor duurzame leefomgevingen.

Consortiumlid Asanuma zorgt verder voor de juiste lokale kennis en expertise – in ieder land gelden immers andere regels. Daarnaast kan het bouwbedrijf leunen op een uitgebreid Japans netwerk van zakenpartners en beschikt het over de nodige ervaring met bouwprojecten in Osaka. 

De wereldtentoonstelling in Japan zal plaatsvinden van 13 april tot en met 13 oktober 2025. De organisatie van het evenement rekent erop zo’n 28 miljoen zakelijke en particuliere bezoekers te mogen ontvangen. Daarvan zal ongeveer 90% uit het thuisland zelf komen.

Ook Nederland overwoog zich kandidaat te stellen voor de organisatie van de EXPO 2025. Nadat onderzoek liet zien dat dit mogelijk zou leiden tot een groot verlies dat voor rekening zou komen van het Rijk, zag het kabinet echter af van dit voornemen.

Floriade

Afgelopen jaar organiseerde ons land met de Floriade in Almere wel een andere wereldtentoonstelling. In de aanloop daarvan ging echter het een en ander mis. Zo bleek kort voor aanvang uit onderzoek van adviesbureau HIRS dat het verkeersplan van de wereldtuinbouwtentoonstelling ontoereikend was. 

Uiteindelijk draaide de Floriade een miljoenenverlies, onder andere doordat de bezoekersaantallen nogal tegenvielen. Zo rekende de organisatie aanvankelijk op 2 tot 2,3 miljoen bezoekers, maar uiteindelijk bezochten slechts 685.000 mensen het event. En daar draait de gemeente Almere goeddeels voor op.

Inmiddels heeft de Nederlandse Tuinbouwraad (NTR) bekendgemaakt dat de 2022-editie meteen ook de laatste Floriade was. De NTR noemt de huidige vorm van de wereldtuinbouwtentoonstelling achterhaald.