Zuid-Holland digitaliseert, maar niet met alleen IT’ers

13 april 2023 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Bij de provincie Zuid-Holland is een grote digitaliseringsslag gaande. Projectmanager Carlo Spelten is samen met vijf projectleiders verantwoordelijk voor de ondersteuning van acht verschillende opgaven en ambities: “Met Digitaal Zuid Holland ondersteunen we die opgaven met digitaliseringsprojecten.” Wellicht verrassend, hebben lang niet al die projectleiders een uitgebreide technische achtergrond.

Roos Aafjes, IT-Consultant bij Goodzo, is één van hen. “Ik heb eerst de Hotelschool in Maastricht afgerond, voor ik me via Goodzo meer verdiepte in de IT”, vertelt ze.

“Maar in dit werk merk ik hoe waardevol juist die horeca-ervaring is”, legt Aafjes uit. “De rol die ik nu heb gaat veel verder dan alleen het technische deel van de IT en digitalisering. Het vraagt om veel contact, je moet veel plannen en organiseren, mensen overtuigen.”

Roos Aafjes en Carlo Spelt

Het aanstellen van Aafjes was voor Spelten een weloverwogen beslissing. “Ik heb een zwak voor mensen uit de horeca. De stap vanuit die sector naar het normale bedrijfsleven gaat ook vaak heel goed”, ziet hij. “Het zijn allebei dynamische omgevingen waarin je moet veel schakelen tussen klanten. Ik denk dat mensen juist door hun horeca-ervaring in staat zijn om te gaan met de grillen van mensen en organisaties.”

De waarde van géén achtergrond in de IT

Voor Digitaal Zuid-Holland was Spelten op zoek naar projectleiders die in staat zijn om de rol van intermediair op zich te nemen binnen het digitaliseringstraject. “Dat vraagt om gevoel voor politiek binnen een organisatie, maar je moet ook goed kunnen schakelen tussen verschillende disciplines. Het technische deel, de inhoud, het proces: die mix moet je kunnen vertalen naar een opdrachtformulering. Dat heeft Roos allemaal in zich.”

Mooie woorden, zeker voor iemand die haar eerste stappen in de IT pas anderhalf jaar geleden zette toen ze werd aangenomen door Goodzo. Aafjes: “Ik wilde graag meer leren van de technische kant van de IT, maar zag geen toekomst voor me als developer. Voor mij had deze opdracht alles. Het gaat nu ook hartstikke goed, ik zit hier echt op mijn plek Ik werk aan drie, vier projecten tegelijk, met veel verschillende stakeholders en binnen een complexe organisatie.”

Volgens Aafjes werkt dit goed, ook omdat Digitaal Zuid-Holland en Goodzo erg op elkaar lijken. “We werken in dynamische teams met hart voor de samenleving, waar we direct impact op maken. Daar zit voor mij echt de waarde van dit werk.”

Ze blikt dan ook vooruit naar een mooie samenwerking de komende jaren: “We staan aan de vooravond van veel digitale transformaties binnen de provincie Zuid-Holland. Dat gaat nog wel een jaar of twee zo door. De samenwerking met Goodzo en de Goodzo’ers loopt goed. We weten wat we aan elkaar hebben en daar moeten we vooral zo mee doorgaan.”