Prowareness lanceert Engelse editie van Agile Transformeren
Na de Nederlandstalige versie in 2020 en Duitstalige in 2021, is er nu ook een Engelstalige editie verschenen van Agile Transformeren. In het boek van Prowareness beschrijven Bas van Lieshout en zijn collega’s een praktische aanpak om organisaties structureel te versnellen en wendbaarder te maken.
Te midden van een volatiele wereld waarin bedrijven te maken hebben met snel oplopende klantverwachtingen, zetten steeds meer organisaties in op het verhogen van hun wendbaarheid. Het verklaart de stormachtige opkomst van agile werken, waarin teams in korte sprints werken zodat ze onderweg telkens makkelijk kunnen bijsturen en de klant centraal blijft staan.
Het invoeren van agile werken is in de praktijk echter een flinke uitdaging, zo weten ze bij agile specialist Prowareness maar al te goed. “We zien in de markt dat veel organisaties nog worstelen om agile op teamoverstijgende niveaus goed werkend te krijgen”, vertelt Bas van Lieshout, senior management consultant bij Prowareness.
“Het is verre van vanzelfsprekend om continue afstemming te doen tussen de visie en strategie van de organisatie en wat iedere medewerker dagelijks doet”, licht hij toe. “Daarnaast is de afstemming tussen teams vaak een uitdaging die samenhangt met het organisatieontwerp en het ritme.”
Samen met zijn collega’s Hendrik-Jan van der Waal, Rini van Solingen en inmiddels ex-collega Astrid Karsten bracht Van Lieshout in 2020 Agile Transformeren uit, waarin de vier experts een praktische aanpak bieden voor organisaties die wendbaar willen worden.
Agile transformeren naar een agile organisatie
De aanpak is gebaseerd op de vele praktijkervaringen die de meer dan 100 agile experts bij Prowareness over de jaren heen hebben opgedaan. De nadruk ligt in het begin vooral op ‘wat wil je eigenlijk veranderen en waarom?’.
Om mensen in beweging te krijgen is volgens de auteurs eerst een stevig gedeeld begrip nodig van waar de organisatie nu staat, waar de organisatie naartoe wil en welke roadmap daarbij hoort. Het boek beschrijft stap voor stap hoe je dit kunt aanpakken, met daarbij veel praktijkvoorbeelden en mogelijke valkuilen.
Cruciaal, zo benadrukken Van Lieshout en co, is dat de transformatie zelf ook agile wordt aangepakt, met een transformatieteam dat in korte iteraties de verandering realiseert en telkens weer bijstuurt.
Breed gedragen veranderverhaal
Het boek benadrukt verder dat het vertalen van lokale successen in een organisatiebreed succes vraagt om een zekere uniformiteit in de werkwijze en een duidelijk en breed gedragen veranderverhaal.
“Daarvoor is centrale regie nodig, die in sterke verbinding staat met de medewerkers”, aldus Van Lieshout. “De kunst is namelijk om een flexibel organisatie-ontwerp te maken dat past bij de uitdagingen waar de organisatie de komende periode voor staat.”
Van hand tot hand
Sinds het verschijnen van de Nederlandse versie heeft de in het boek uiteengezette aanpak volgens Van Lieshout “al vele organisaties geholpen” in het realiseren van hun agile transformatie. “De Nederlandse versie gaat in veel Nederlandse organisaties al van hand tot hand”, geeft hij aan.
Prowareness werkt echter ook voor veel Engelstalige klanten, en die vroegen regelmatig naar een Engelse vertaling van het boek. Daaraan hebben de auteurs inmiddels dus gehoor gegeven, na eerder ook al een Duitse vertaling uit te hebben gebracht. “Nu het boek in drie talen beschikbaar is, zullen nog meer organisaties hun voordeel kunnen doen met de aanpak en de vele praktijkervaringen die erin verwerkt zijn”, aldus Van Lieshout.
De Nederlandse, Duitse en Engelse versie van Agile Transformatie zijn te koop in diverse (online) boekenwinkels. De nieuwe Engelstalige editie is ook voor iedereen kosteloos te downloaden als pdf.