Een praktische toolkit voor agile coaches en scrummasters

15 juli 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Drie agile experts van Prowareness – Charlotte Bendermacher, Cleo Kampschuur en Rini van Solingen – hebben het boek ‘Toolkit voor agile coaches en scrummasters’ uitgebracht.

In het boek presenteren de auteurs 99 actieve werkvormen en trainingsformats die agile coaches of scrum masters kunnen helpen bij het verbeteren van de manier waarop zij agile binnen de organisatie uitrollen. Maar eigenlijk zijn het er nog 35 meer, wanneer alle energizers, openingen, kennismakingen, generieke technieken en afsluitingen ook worden meegeteld.

“Veel organisaties stappen over op een wendbare manier van werken. Meestal met scrum of een variant daarop. Maar wendbaarheid zelf zit niet in scrum; het is tenslotte slechts een raamwerk. Uiteindelijk wordt de kern van agile werken gevormd door de mensen en hun onderlinge interacties. Echter, hoe dat eruitziet en hoe je dat het beste faciliteert, wordt nergens omschreven. Vandaar dit boek”, leggen de auteurs uit in hun voorwoord.

Toolkit voor agile coaches en scrummasters

Het boek presenteert de werkvormen vanuit een vraagstuk waarmee een agile coach of scrum master kampt. Moet het directieteams worden geholpen bij het begrijpen en uitdragen van de agile methodologie? Dan biedt de toolkit ‘directieteams helpen’ uitkomst.

En wordt van agile coaches of scrum masters een faciliterende rol verwacht? Dan bieden de toolkits ‘een agile meeting faciliteren’ en ‘facilitatietechnieken’ uitkomst. Ook voor het werken in teamverband zijn er verschillende toolkits, van het samenstellen en opstarten van teams tot toolkits voor het professionaliseren van de teamprestaties.

Per werkvorm lichten de auteurs toe wat deze inhoudt, wat ervoor nodig is om deze in de praktijk toe te passen, en welke opbrengsten verwacht kunnen worden. Via een stappenplan kunnen lezers de werkvorm tot leven brengen.

Inmiddels is het boek al twee maanden op de markt (de lancering was op 12 mei 2021) en als het aan de eerste reviewers ligt (die een recensie hebben achtergelaten op Managementboek.nl), dan is ‘Toolkit voor agile coaches en scrummasters’ een onmisbaar naslagwerk voor agile coaches of scrum masters.

Zo schrijft Shanoe Biere (een scrum master): “Ik raad elke scrum master aan om dit handige en mooie werkboek in te zetten en uit te bouwen met je eigen practices. Met de vele werkvormen, slimme tools en tips doe je inspiratie op om vooral het trainen en faciliteren leuk te maken voor het team en voor jezelf. De kracht van een goede voorbereiding is dat het je de ruimte geeft om zelf mee te doen of juist het team te observeren, dit boek helpt je met deze voorbereiding.”

Barry Overeem (een agile expert) schrijft: “Dit is geen passief leesboek, maar juist een actief werkboek. Dus pak deze toolkit erbij en ga aan de slag! Je organisatie zal je dankbaar zijn.”

Henny Portman, de eigenaar van Portman PMO Consultancy, omschrijft het boek als “het Zwitsers zakmes voor agile coaches en scrummasters, een echte aanrader.”