Hoe startups kunnen inspelen op vijf grote technologietrends

29 maart 2023 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Meer nieuws over

Werner Vogels, de Chief Technology Officer van Amazon, deed aan de start van dit jaar vijf grote tech-voorspellingen. Bijna alle bedrijven – groot of klein – hebben of krijgen volgens hem in meer of mindere mate te maken met deze trends. Amazon-collega Chris Munns vertelt wat de vijf voorspellingen concreet betekenen voor startups.

1: Cloudtechnologieën gaan sport opnieuw definiëren

De eerste voorspelling van Werner gaat over hoe technologie in de sportsector aan terrein wint. Sinds het begin van deze eeuw hebben statistieken en datamodellen veranderd hoe teams worden opgebouwd en hoe atleten spelen. Wearables en AI-modellen kunnen bijvoorbeeld de prestaties van atleten beoordelen en de prestaties van een team over het hele veld volgen.

Chris Munns, AWS

Voor startups denk ik dat dit duidelijk benadrukt hoe machine learning, kunstmatige intelligentie, internet of things (IoT)-apparaten en -analytics mensen kunnen helpen om bijna elke taak te verbeteren. Het kunnen volgen van de acties en gedragingen van vooraanstaande bedrijven en het ontdekken van kleine mogelijkheden tot verbeteringen, kan leiden tot grote (zakelijke) voordelen.

2: Gesimuleerde werelden vinden de manier waarop we experimenteren opnieuw uit

Virtuele werelden en virtual reality (VR) zien we vaak als een manier om aan de echte wereld te ontsnappen. Maar deze virtuele werelden kunnen nog een ander, zeer waardevol aspect hebben: virtuele simulaties.

Tegenwoordig worden virtuele simulaties gebruikt om racewagens te verbeteren, het weer te voorspellen, de aandelenmarkt te modelleren en nog veel meer. Zoals Werner in zijn tweede voorspelling schrijft, is dit nog maar het begin van wat mogelijk is nu simulaties door nieuwe technologieën bijna net zo waardevol worden als testen in de fysieke wereld.

Voor startups zijn de mogelijkheden om in de virtuele wereld te bouwen en uit te vinden vrijwel onbeperkt. Bedrijven gebruiken nu al augmented reality (AR)-tools om te laten zien hoe een meubelstuk er in huis uit zou kunnen zien. Maar wat als je ook zou kunnen voorspellen hoe licht en geluid zich in een kamer gedragen? Of hoe een winkelindeling het vinden en de verkoop van producten kan beïnvloeden?

Een ander voorbeeld: wat als het effect van een tuinontwerp op irrigatie zou kunnen leiden tot vruchtbaardere tuinen en aanplantingen? In een virtuele wereld kunnen de beperkingen van natuurlijke elementen worden gemodelleerd en getest om het uiteindelijke effect te bepalen.

3: Een golf van innovatie in slimme energie

Nu de vraag naar energie wereldwijd historisch hoog is, is de behoefte aan betere en slimmere energiesystemen duidelijk. Werners derde voorspelling richt zich op ontwikkelingen op dit gebied.

De groei van hernieuwbare energiebronnen en batterijen is essentieel voor alles wat voorzien moet zijn van stroom, van vrachtwagens tot huizen. Dit biedt kansen voor startups die bezig zijn met innovaties in elke fase van de opwekking van energie, het transport en het verbruik ervan.

“Wat als je zou kunnen voorspellen hoe licht en geluid zich in een kamer gedragen?”

Andere mogelijkheden zijn het vinden van manieren om het totale stroomverbruik van huishoudelijke apparaten beter te beheren, zowel in lijn met de cycli van de piekvraag, maar ook door het verminderen van de functionaliteit om het stroomverbruik te optimaliseren.

De mogelijkheden voor startups om innovatie op dit gebied te stimuleren en de voordelen van machine learning, kunstmatige intelligentie en internet of things te benutten, zijn groot. Er zouden bijvoorbeeld oplossingen kunnen worden ontwikkeld waarmee individuele gewoonten kunnen worden aangepast om minder energieverbruik mogelijk te maken, of waarmee apparaten kunnen vertellen wanneer ze moeten worden opgeladen.

Wat als een klein bedrijf zou kunnen profiteren van slimmere apparaten en toestellen in de winkel die weten wanneer de winkel sluit en wanneer deze opengaat? Op het gebied van energie-innovatie laten deze voorbeelden zien dat er veel mogelijkheden zijn voor startups om voorop te lopen.

4: De aankomende transformatie van de supply chain

Modernisering van verschillende gebieden van de supply chain kan ook het dagelijks leven verbeteren. Van routeoptimalisatie voor cruiseschepen en de vooruitgang in autonoom vrachtvervoer, tot hoe robots kunnen helpen bij het beter organiseren en selecteren van producten in de schappen. Startups kunnen in de logistiek het verschil maken met behulp van IoT-sensoren, machine learning, artificial intelligence of data analytics.

Startups hoeven zich daarbij niet alleen te richten op boten, treinen, vrachtwagens en vliegtuigen. De innovaties in last-mile supply chain-mogelijkheden volgens elkaar snel op. Van veel bedrijven die investeren in hoe bezorging ‘tot de deur’ wordt gedaan, tot bedrijven die flexibele B2B-opties nodig hebben voor on-demand leveringscapaciteit, blijft dit volgens Werners voorspellingen tot nu toe een onopgelost deel van de supply chain.

5: Silicium op maat wordt mainstream

Zoals de vijfde voorspelling van Werner benadrukt, zijn de dagen dat de algemene processor ‘goed genoeg’ is voor de meeste workloads voorbij. Silicium op maat en gespecialiseerde hardware zijn nu de norm. Verbeteringen in krachtige CPU’s die de meeste algemene workloads aan kunnen, helpen bedrijven ook om geld te besparen en de omvang van instances te verkleinen.

Weinig startups zullen ooit hun eigen silicium moeten ontwerpen of aangepaste hardware moeten bouwen. Wel profiteren ze van het gebruik van deze tools. Door de beste rekenmiddelen voor algemene workloads zoals databases, webtoepassingen of mediatranscodering op elkaar af te stemmen, vinden startups precies de juiste dimensionering voor workloads op elk moment.

Door de snellere en goedkopere machine learning die cloudtechnologie biedt, gaan startups vaker kunnen experimenteren, hun modellen nog beter kunnen afstemmen en manieren vinden om ondertussen hun kosten te verlagen.