RSM streeft concurrenten in Duitsland voorbij met Ebner Stolz

23 maart 2023 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

RSM heeft een grote slag geslagen in Duitsland met het inlijven van Ebner Stolz. Daarmee behoort het in één klap tot de grotere accountancy- en advieskantoren van ons buurland.

Voorafgaande aan de deal met Ebner Stolz haalde RSM volgens de meeste recente omzetranking van Lünendonk in Duitsland net de top 20 (plek 19 om precies te zijn). Met de toevoeging van Ebner Stolz springt RSM een flink aantal plekken: het mag zich nu de nummer vijf in de markt noemen, waarmee het alleen de Big Four voor zich moet dulden.

De krachtenbundeling zorgt voor een verdubbeling van het personeelbestand van RSM Duitsland – van 2.000 naar 4.000 medewerkers. Bovendien ziet het zijn omzet zelfs bijna verdrievoudigen, naar ongeveer €450 miljoen. Net als RSM richt ook Ebner Stolz zich voornamelijk op het mid-market segment (de zogeheten ‘Mittelstand’).

RSM streeft concurrenten in Duitsland voorbij met Ebner Stolz

Ter vergelijking: de nu voormalige nummer 5 in de markt (Nexia) genereert een omzet van rond de €400 miljoen, terwijl de nummer 10 (HLB) goed is voor een omzet van rond de €250 miljoen. Daartussenin staan Praxity, BDO, Rödl & Partner en Mazars. RSM gaat met de deal ook rivalen als Baker Tilly, Grant Thornton, PKF, Crowe en Moore voorbij.

Het gat met de Big Four blijft echter gigantisch. De kleinste van de Big Four in Duitsland, Deloitte, heeft een omzet van rond de €1,9 miljard. Koploper PwC tikt (samen met dochter Strategy&) bijna de €2,5 miljard aan.

“We zijn verheugd dat Ebner Stolz zich aansluit bij RSM”, laat Jean Stephens weten, CEO van RSM International. “Ebner Stolz sluit qua cultuur uitstekend aan bij RSM – zowel als het gaat om hun purpose, waarden als ondernemersgeest. En, nog belangrijker, we zijn allebei toegewijd aan het ontwikkelen van langdurige relaties gebaseerd op diepgaand begrip en vertrouwen.”

Ebner Stolz voegt zich formeel per 1 oktober 2023 bij RSM. Het zal dan zo’n twee jaar door het leven gaan als ‘RSM Ebner Stolz’, waarna het vervolgens zal worden gerebrand naar RSM.

Wereldwijd genereert RSM een omzet van $8 miljard (boekjaar 2022). De Nederlandse praktijk telt ruim 650 professionals, verspreid over acht vestigingen door het land.