BCE-seminar duikt in de schaduwzijde van digitale transformatie

14 maart 2023 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Digitale transformaties vliegen ons de laatste jaren om de oren. Iedere organisatie lijkt bezig met het digitaliseren van één of meerdere onderdelen van de bedrijfsvoering. Dergelijke verandertrajecten echter kennen echter ook een schaduwzijde. Die staat centraal tijdens een door BCE georganiseerd seminar op 6 april.

Op het seminar zullen naar verwachting zo’n 150 managers en professionals afkomen, werkzaam in diverse sectoren. Zij zullen ingaan op digitalisering en de toekomst van arbeid, het effect op mensen en onze maatschappij.

Want de roep om een maatschappelijk debat rond de ethische kant van digitalisering klinkt almaar luider: wat zijn de keerzijden van de almaar digitaliserende wereld?

BCE seminar duikt in de schaduwzijde van digitale transformatie

Diverse voorbeelden zijn daar debet aan. Zo is er de Belastingdienst, die veel kritiek te verduren kreeg voor zijn gebruik van (non-ethische) algoritmes. En denk bijvoorbeeld aan de overheid en tal van platforms die steeds meer informatie van burgers opslaan en analyseren.

Hoofdspreker op het seminar is Huib Modderkolk, een grote naam binnen het domein. Hij is gespecialiseerd in inlichtingendiensten, privacy en de digitale wereld. De Volkskrant-onderzoeksjournalist heeft tal van artikelen en publicaties over het onderwerp achter zijn naam staan.

In zijn bestsellerboek ‘Het is oorlog maar niemand die het ziet’ laat hij zien hoe de samenleving steeds meer vertrouwt op techniek, maar ook welke kwetsbaarheden hierbij komen kijken. Het boek duikt in de menselijke afhankelijkheid van technologie en zet uiteen met welke gevaren bedrijven en mensen te maken kunnen krijgen. Wie leest er mee met onze appjes? Welke rol spelen de Nederlandse veiligheidsdiensten? En wat kunnen we doen ter bescherming?

Tijdens het BCE-seminar zal Modderkolk zijn kennis en expertise delen met de bezoekers.

Voordelen en nadelen

Organisator BCE is een adviesbureau dat opdrachtgevers adviseert over hun grote IT-vraagstukken. Het bureau helpt klanten juist met het omarmen van nieuwe en slimme technologieën, maar houdt tegelijkertijd ook rekening met de bredere impact van technologie, bijvoorbeeld op mensen en de maatschappij. In dat kader heeft BCE besloten om dit prikkelende onderwerp te kiezen voor het seminar.

Na de keynote van Modderkolk zullen Marc Konings en Klaas-Jan Molendijk van BCE het podium pakken en ingaan op de ethische kant van digitalisering.

Inschrijven? Het seminar vindt plaats op 6 april in het sfeervolle Eemklooster (Amersfoort) van 14:00 uur tot 17:00 uur, met aansluitend een borrel en de kans om te netwerken. Inschrijven kan op deze pagina.