Teameffectiviteit verbeteren met Insights Discovery
In iedere afdeling en ieder project speelt de teameffectiviteit een belangrijke rol. Maar wat als teams niet zo soepel draaien? En wat als de effectiviteit geoptimaliseerd dient te worden? Bij HillFive maken ze hiervoor gebruik van Insights Discovery. Wat is dat eigenlijk en hoe pas je het toe? We spraken erover met HillFive-consultant en geaccrediteerd Insights Discovery Practitioner Mickey Bakker.
Het was de Schot Andi Lothian die in 1993 Insights Discovery ontwikkelde met als doel organisaties te helpen om de prestaties van hun mensen en teams te verbeteren. In een notendop helpt de tool mensen om inzicht te krijgen in zichzelf, met een focus op hun persoonlijke eigenschappen.
“Insights Discovery is een simpele en tegelijkertijd doeltreffende manier om de gedragsvoorkeuren van een persoon, en daarmee ook van een team, heel duidelijk in beeld te brengen”, vertelt Bakker. “Vanuit dat zelfinzicht kunnen ze makkelijker afstemmen en verbinden met anderen.”
Het model maakt een onderscheid tussen vier kleuren, die de gedragsvoorkeuren van mensen visualiseren, op basis van het gedachtegoed van Carl Jung.
Vurig rood
Dit is een sturende en resultaatgerichte kleur. “Mensen die veel rood gebruiken laten een sterke vastberadenheid zien, waarmee ze interacties met anderen beïnvloeden.”
Stralend geel
Deze kleur straalt enthousiasme uit en nodigt uit om mee te doen. “Mensen die veel geel gebruiken genieten doorgaans van het gezelschap van anderen en willen graag overal bij worden betrokken.”
Zacht groen
Mensen met een sterke voorkeur voor groen houden alles wat ze zien tegen het licht van hun waarden en van wat voor hen belangrijk is. “Ze gaan vaak op zoek naar harmonie en betekenisvolle relaties.”
Helder blauw
Mensen met een voorkeur voor blauw hebben de innerlijke drijfveer en het verlangen om de wereld om hen heen te doorgronden. “Zij willen graag over juiste en volledige informatie beschikken voordat ze een beslissing nemen.”
“Insights Discovery gebruikt een kleurentaal die gemakkelijk te begrijpen en te onthouden is”, legt Bakker uit. “Zo kunnen mensen de Discovery-terminologie blijven gebruiken in hun dagdagelijks leven, zoals inzetten op momenten van conflict, nieuwe teamdynamiek of veranderingen in Ieiderschap.”
Bakker weet uit eerste hand welke voordelen het model kan bieden. Als geaccrediteerd Insights Discovery Practitioner (ze is een van de ongeveer 700 mensen in ons land die het predicaat mogen dragen), heeft ze in haar werk tal van klanten geholpen bij het toepassen van de methode.
Minder miscommunicatie, betere samenwerking
In een van haar opdrachten – voor een elektriciteitscentrale van een groot energiebedrijf – organiseerden Bakker en haar collega’s een teamdag voor het operationele management. “Dynamieken die onder de oppervlakte lagen, kwamen naar boven toen de deelnemers met elkaar bespraken hoe ze met elkaar willen communiceren op basis van hun kleurenprofiel.”
Daardoor hadden ze in het vervolg minder last van miscommunicatie en werden conflicten eerder opgelost. “Ze zagen ook wat het team mist en waar ze met elkaar aan konden werken om in de toekomst steeds beter samen te werken”, licht Bakker toe.
“Het is heel mooi om te zien hoe mensen reageren als ze hun profiel terugkrijgen tijdens een workshop. Veel mensen zijn verbaasd over de accuratesse van het rapport. Ze vragen me of ik hun gezin heb geïnterviewd – terwijl ze zelf de vragenlijst hebben ingevuld!”
Anderen, zo legt Bakker uit, zijn vooral heel erg benieuwd naar de voorkeuren van collega’s. “Die nieuwsgierigheid is heel erg nuttig als beginpunt van een gesprek over teameffectiviteit.”
Onder de streep helpen dergelijke inzichten bij het verbeteren van teams en hun effectiviteit. En dat is belangrijk, besluit Bakker: “Mensen, teams en hun prestaties zijn immers de sleutel van succes voor elke organisatie.”