Adviesbureau Ecoras verlengt zwerafvalproject wegens succes

09 februari 2023 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Deze maand gaan de medewerkers van Ecoras tijdens hun lunchwandeling wederom met prikstokken en vuilniszakken op zoek naar zwerfafval.

Afgelopen november struinden de werknemers van het adviesbureau reeds iedere doordeweekse middag met afvalgrijpers het gebied rondom hun kantoor af. En met succes: tijdens deze wandelingen haalden ze gedurende die maand bij elkaar opgeteld meer dan dertig kilo aan zwerfafval op. 

De reden dat Ecoras hier eind vorig jaar mee startte? Het viel veel medewerkers op dat op het Groningse bedrijventerrein Winschoterdiep – waar het bureau gevestigd is – veel zwerfafval aanwezig was, terwijl er op dat moment nog geen projecten bestonden om bedrijventerreinen schoon te houden. Gebied met hotspots afvalOm die reden besloot het adviesbureau om zelf een schoonmaakproject te starten, genaamd ‘No Waste November’. De gemeente Groningen reageerde hier zeer positief op, onder meer door afvalgrijpers en vuilniszakken beschikbaar te stellen, vertelt Micha Klaarenbeek, werkzaam bij Ecoras.

“Naast opruimen van het zwerfafval, zijn we ook direct gestart met een analyse. Op die manier wilden we onder andere achterhalen op welke plekken op het bedrijventerrein zich gemiddeld genomen het meeste zwerfvuil bevindt en eveneens om wat voor soorten van afval het precies gaat.” 

En wat blijkt? Er bestaan verschillende zwerfvuil-hotspots op bedrijventerrein Winschoterdiep. “Naast de bekende blikjes van drinken, plastic verpakkingen, flessen en dopjes en bedrijfsafval, troffen we ook veel wegwerp e-sigaretten, gedumpte meubels en huishoudelijk afval aan”, vervolgt Klaarenbeek. 

Het voordeel van deze kennis? Als voor een bepaald gebied nauwkeurig in kaart wordt gebracht waar het meeste zwerfvuil rondslingert en om welke type afval het gaat, is het gemakkelijker om een strategie te ontwikkelen om dit probleem te verhelpen. “Schoonmakers kunnen zo op een vele gerichtere manier een ronde lopen”, licht Klaarenbeek toe.

Wegens succes verlengd

Wegens het succes van de vorige actie, gaan de medewerkers van Ecoras ook in februari 2023 tijdens hun lunchwandelingen weer met prikstokken op zoek naar zwerfafval. “We zijn benieuwd wat we deze keer aantreffen, waar de afvalhotspots zijn en of die gelijk zijn aan november of juist anders”, vertelt Klaarenbeek.

Daarnaast gaat Ecoras – net als in november – ook in op ervaringen van de medewerkers die tijdens hun lunchpauze afval inzamelen. Om daar meer zicht op te krijgen, worden vragenlijsten ingezet, die werknemers zowel vóór als na het project invullen. Zo kan worden vastgesteld wat een maand afval prikken met mensen doet, legt Klaarenbeek uit.

“Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen zich fijner voelen in een schone omgeving. Verder blijkt dat mensen minder geneigd zijn om afval te dumpen in schone gebieden dan in gebieden waar zichtbaar meer zwerfafval ligt. Als je als bedrijf dus je eigen gebied schoonhoudt zou daar in theorie dus ook minder afval gedumpt worden.”

Om die reden hoopt Ecoras dat ook andere organisaties die op bedrijventerrein Winschoterdiep zijn gevestigd zich zullen aansluiten bij het project. “Wie weet kunnen op termijn ook scholen en verenigingen meedoen, zodat in heel Groningen het zwerfafval wordt opgeruimd”, aldus Klaarenbeek.