Gupta Strategists: Betere diagnose bij MDL redt levens

28 augustus 2012 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Gupta Strategists heeft in samenwerking met Erasmus MC onderzoek gedaan naar de baten van innovaties bij Maag-Darm-Leverziekten (MDL). De partners concluderen in het rapport ‘MDL Studie 2012’ dat er - voor relatief weinig geld – veel levens gered kunnen worden door meer aandacht te geven aan screening in de keten.
 
Maagzweren
In het rapport kijken de consultants terug naar de ontwikkelingen in de afgelopen decennia op het gebied van maagzweren. Ze concluderen dat door innovatie de verschillende behandelmethoden sterk zijn verbeterd, met als positief gevolg dat het aantal incidenten en sterfgevallen is gedaald. Tussen 1980 en heden heeft betere behandeling omgerekend een extra gezond levensjaar opgeleverd voor circa 90.000 mensen. Bijkomend voordeel is dat de behandelmethode, met Omeprazol als bekendste voorbeeld, met €2 cent per capsule erg goedkoop is.
 
Download het rapporet MDL Studie 2012.
 
Darmkanker
Kanker van de dikkedarm en endeldarm (darmkanker of colorectaal carcinoom) is een zeer belangrijke doodsoorzaak in de westerse wereld. Jaarlijks worden in Nederland meer dan 12.000 mensen getroffen door deze ziekte. Bij mannen staat darmkanker op de derde plaats en bij vrouwen op de tweede plaats van meest voorkomende tumoren. In circa 50% van de gevallen leidt de ernstige ziekte tot een vroegtijdige dood.
 
Meer focus aan diagnose fase
Bij bijna de helft van de patiënten bij wie darmkanker wordt ontdekt, is de ziekte al in een gevorderd stadium. Uit berekeningen van Gupta Strategists blijkt dat met screening, het opsporen van tumoren in een vroeg stadium, het percentage sterfgevallen halveert. Door het feit dat screening “een koopje is” en het feit dat het jaarlijks veel levens redt is het adviesbureau duidelijk in haar advies aan de politiek: grootschalige screening op darmkanker loont de moeite. Het gaat ook daadwerkelijke gebeuren, want de minister van VWS onlangs besloot onlangs om per 1 januari 2013 te starten met de gefaseerde invoering van een landelijk bevolkingsonderzoek naar darmkanker.
 
Groot voordeel voor patiënten en de medische sector is dat het in de toekomst veel makkelijker en goedkoper wordt om darmkanker op te sporen. Via bijvoorbeeld de fit-test wordt het straks mogelijk om voor onder €20 te achterhalen of er sporen van de ziekte aanwezig zijn.

Gupta Strategists - MDL Studie