AevesBenefit en Het NIC helpen Marel met Procurement Academy

19 januari 2023 Consultancy.nl

Marel is wereldwijd marktleider in de voedselverwerkingsindustrie. Het bedrijf is de afgelopen jaren aanzienlijk gegroeid, waardoor de inkoopfunctie steeds belangrijker wordt. Met de doelstelling om de inkoopfunctie verder te professionaliseren werkt Marel samen met AevesBenefit en zusterbedrijf Het NIC aan de ontwikkeling van een eigen Procurement Academy.

De inkoopafdeling van Marel bestaat grofweg uit 80 medewerkers in strategisch inkoop en 120 medewerkers in operationele inkoop, planning en order fulfilment. Deze medewerkers zijn werkzaam binnen één van de twaalf locaties in Europa, Amerika en Azië.

Daarnaast is een aantal medewerkers werkzaam binnen drie globaal opererende teams. Zij werken echter ook altijd op één van deze locaties om de connectie tussen de teams te waarborgen.

AevesBenefit en Het NIC helpen Marel met Procurement Academy

Ambitie en ontwikkeling

Waar Marel naartoe wil, is een ‘best in class’ procurement team. Volgens CPO Michiel Hekkens verstaan zij daaronder: “Eén wereldwijd team, waarbij iedereen een ambassadeur is van inkoop en interactie heeft met verschillende afdelingen, op alle niveaus.” De Procurement Academy is een hulpmiddel om harmonisatie voor elkaar te krijgen.

Daarnaast is het doel van de Academy om één nieuwe standaard te ontwikkelen, waar de gehele inkooppopulatie aan voldoet. “We willen er naartoe dat iedereen dezelfde termen hanteert en hetzelfde beeld van inkoop heeft. Daarnaast willen we onze medewerkers ook de mogelijkheid geven zich te blijven ontwikkelen”, aldus Norbert van Reuth, Director Global Outsourcing bij Marel.

Voor verschillende business units zijn al jaren academies actief die zich met name richten op productgerelateerde trainingen. In 2021 is er een wereldwijd Learning & Development (L&D)-team gebouwd dat vorm geeft aan de L&D-organisatie en een breed scala aan opleidingsprogramma’s.

“Marel wil graag ‘employer of choice’ zijn en neemt nieuwe collega’s aan met name op basis van competenties, niet enkel op basis van het cv. Dit betekent wel dat Marel ook de leerprogramma’s wil bieden die haar medewerkers de mogelijkheid geeft om zich te kunnen ontwikkelen. De Procurement Academy geeft hier alle ruimte voor”, aldus Marlies Snijders, Global L&D business partner.

Marel Procurement Academy

AevesBenefit en Het NIC zijn in 2021 samen met Marel de uitdaging voor het ontwikkelen van een driejarig wereldwijd ‘Inkoop Opleidingsprogramma’ aangegaan. Daarvoor is eerst de inkoopvolwassenheid en het ambitieniveau voor 12 internationale locaties vastgesteld. Deze inzichten werden gebruikt om de ‘kloof’ tussen de verschillende locaties te overbruggen, de zogenaamde gap-analyse.

De ‘gaps’ zijn vervolgens vertaald naar de benodigde kennis, vaardigheden en competenties voor het team. Op basis van deze resultaten is er gekeken naar de verschillende functies en zijn er drie specifieke ‘learning tracks’ gebouwd:

  • Strategic Procurement
  • Procurement Support
  • Operational Procurement

Elke learning track heeft een eigen opleidingsprogramma, maar sommige trainingen worden bewust met collega’s uit andere learning tracks gevolgd. Dit versterkt het onderlinge begrip, teamgevoel en de samenwerking. Zo sluit CPO Michiel Hekkens zelf ook aan bij de strategic track: “Je bent nooit uitgeleerd.”

De vakinhoudelijke trainingen zijn zoveel mogelijk toegespitst op het functieniveau. De skills en persoonlijke effectiviteitstrainingen lenen zich juist goed voor het mixen van de functies. Alle trainingen worden aangeboden in het Engels en zijn maatwerk, afgestemd op de behoeften van Marel.

“Het internationale karakter heeft een positieve impact: men is enthousiast om hun interne netwerk te vergroten en versterken, ze willen graag samen optrekken. Men weet elkaar nu makkelijker te vinden en er is een grotere acceptatie van de onderlinge (cultuur)verschillen”, zegt Van Reuth.

Kennis toepassen in de praktijk

Er is sprake van een ‘blended learning program’. In deze mix van verschillende soorten trainingen, zoals live trainingen op locatie, digitale trainingen met gemixte global teams en e-learning modules, is er veel aandacht voor de toepassing van kennis en vaardigheden in de dagelijkse praktijk.

Zo kunnen medewerkers na de training bijvoorbeeld gebruikmaken van een app om onderhandelingen voor te bereiden en alle trainingsdocumentatie (inclusief ingevulde templates als voorbeeld) terugvinden op een online platform.

De individuele ontwikkeldoelstellingen rondom de trainingsonderwerpen worden in het persoonlijk ontwikkelplan vastgelegd. Zo wordt het geleerde geborgd en kan de nieuwe kennis en/of vaardigheid verder eigen gemaakt worden.

Marel ziet deze Academy dan ook niet als een eenmalige actie, maar als een plan voor de lange termijn. Allereerst zal de huidige inkoopgemeenschap getraind worden, maar ook voor nieuwe collega’s blijven de trainingen beschikbaar. Naast het verplichte programma heeft men ook de mogelijkheid zijn eigen opleidingsprogramma te verbreden, door zich in te schrijven voor een vervolgtraining.

Samenwerking

De nauwe samenwerking zorgt voor een voorspoedige ontwikkeling en uitvoering van de eerste trainingen. Wederzijdse commitment in de vorm van wekelijkse afstemming met een projectgroep, overleg met een klankbordgroep en definitieve besluitvorming door een stuurgroep zorgen voor een breed gedragen programma.

Een strak proces voor het design van een training met gespecialiseerde trainers vanuit AevesBenefit en Het NIC maken dat het programma uitstekend aansluit bij de wensen.

De eerste resultaten van de Academy zijn inmiddels zichtbaar. Het programma is gestart met een Procurement Foundation-training: 13 sessies, voor alle locaties, zowel digitaal als live op locatie. Daarnaast zijn al diverse e-learnings beschikbaar. De trainingen Negotiations (basics en advanced), Categorymanagement en Supply Chain Management worden op dit moment gegeven.

De reacties zijn positief: medewerkers hebben waardering voor deze brede investering in hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. Het project blijkt een leerzame en vruchtbare samenwerking en levert veel enthousiasme op om samen inkoop naar een nóg hoger niveau te tillen.

Dit artikel is eerder geplaatst in Deal!, een vakblad voor inkoopmanagers en -professionals.