Overheidsdelegatie uit Oekraïne spart met Het NIC over inkoop
Door de versnelde kandidatuur van Oekraïne voor lidmaatschap van de Europese Unie krijgt de Oekraïnse overheid te maken met een reeks aan nieuwe beleidsmaatregelen en manieren van werken waaraan moet worden voldaan om daadwerkelijk in aanmerking te komen voor toelating tot het statenverband. Publieke inkoopspecialist Het NIC treedt op als sparringpartner voor Oekraïne.
Het voldoen aan de voorwaarden van de Europese Unie (de zogeheten Criteria van Kopenhagen) is een enorme opgave met impact op talloze aspecten van het overheidsapparaat. Normaal gesproken nemen beide partijen dan ook een lange aanloop (tot wel 10+ jaar) om alle zaken ordelijk geregeld te krijgen.
In het geval van Oekraïne is een versnelde procedure voor kandidaat-lidmaatschap in gang gezet (en goedgekeurd in de zomer van 2022 – deels als politiek signaal). Nu begint echter pas het echte werk: het zetten van benodigde stappen richting een mogelijk lidmaatschap.
Voor beleidsbepalers en functionarissen die werken binnen de Oekraïense overheid betekent het versnelde toetredingsproces dat zij in korte tijd veel inzicht moeten verkrijgen in hoe Europese richtlijnen het nationale beleid van Oekraïne beïnvloeden, en wat dan vervolgens binnenlands aangepast moet worden om ‘compliant’ te zijn.
Om inzicht te krijgen in wat er precies allemaal moet gebeuren, brengen overheidsfunctionarissen van Oekraïense ministeries (vertegenwoordigers van zo goed als elk denkbaar dienstonderdeel van de overheid) studiebezoeken aan de huidige lidstaten.
Eind november was Nederland aan de beurt. Onder begeleiding van teamleider Peter Gjortler – aangesteld vanuit de Europese Unie in Brussel onder The Deep and Comprehensive Free Trade Areas (DCFTA) – en Lyudmyla Chernyaha – als professionaliseringexpert verbonden aan het International Economic Relations Department in Lviv – bracht de Oekraïense delegatie een bezoek aan verschillende Nederlandse overheidsinstellingen.
Op het thema inkoop fungeerde Het NIC als een sparringspartner voor de Oekraïners. Experts van Het NIC – een inkoopadviesbureau gespecialiseerd in de publieke sector – werden geraadpleegd over onderwerpen als centrale versus decentrale inkoop, inkoopprofessionalisering, professionele en uniforme standaarden, aanbestedingsprocedures en centraal inkopen.
Het team van Het NIC bestond uit verschillende domeinexperts en werd geleid door algemeen directeur Roos de Ruiter. “Het was ondanks de complexiteit van de onderwerpen, de taalbarrière en de culturele en economische verschillen tussen Oekraïne en Nederland een boeiende bijeenkomst”, aldus De Ruiter.
“De eerste aanzet is hiermee gedaan en vanuit dit contact gaan we kijken in hoeverre de delegatie – en daarmee de Oekraïense overheid – verder kan worden ondersteund in de stevige uitdaging waar ze voor staan om toetreding tot de Europese Unie vanuit inkoopperspectief te bespoedigen.”