Boer&Croon en PwC: Fusies populairder dan overnames

06 augustus 2012 Consultancy.nl

Nederlandse bedrijven kiezen steeds vaker voor een fusie in een plaats van een overname. Overnames zijn namelijk in tijden van crisis en terughoudendheid van banken moeilijker te financieren. Dat schrijft het FD, op basis van een rondgang langs financiële instellingen en PwC en Boer & Croon adviseurs.
 
Niet langs de bank
Bedrijven die met gesloten beurzen fuseren, hoeven niet meer naar de bank. 'Met een fusie hoef je de financiering niet bij elkaar te schrapen. Dat scheelt enorm', zegt Alexander van Rossum, partner bij Boer & Croon, tegen het FD. 'Je wordt niet meer gegrild door financiële partijen'.
 
Goed voor zwakkere spelers
PwC partner Jean-Luc Zéguers geeft tegen de krant aan dat een fusie ook handiger is voor minder-presterende bedrijven in zwakke sectoren: ‘Een fusie is een antwoord op dalende omzetten. De partners krijgen samen een groter marktaandeel en halen kostenvoordelen binnen.' Hij denkt daarbij met name aan sectoren die gevoelig zijn voor bezuinigingen door de consument, zoals de reisbranche, de confectiehandel en de media.
 
Door de daling in fusie en overname activiteit zien corporate finance adviseurs, transaction consultants en juristen een belangrijke bron van inkomsten opdrogen. De verhoogde fusie activiteit compenseert dat slechts gedeeltelijk, met als gevolg dat corporate finance adviesbureaus het lastiger hebben in vergelijking met een aantal jaar geleden. 

Nieuws

Meer nieuws over