Tekort kennis en veranderbereidheid hindernis voor datagedreven werken
Het aantal bedrijven dat de transitie maakt naar datagedreven werken stijgt explosief. Toch worden veel bedrijven in hun ambities geremd vanwege een gebrek aan kennis en expertise. Dat blijkt uit onderzoek van Conclusion, gehouden onder zo’n 600 IT-beslissers uit het Nederlandse bedrijfsleven.
Datagedreven werken draait in de kern om het gebruiken van data voor betere besluitvorming. Hiermee kunnen bedrijven onder meer hun processen stroomlijnen en optimaliseren, hun commerciële apparaat verbeteren, hun dienstverlening aan klanten naar een hoger niveau tillen of slimmer innoveren.
Volgens de survey van Conclusion ziet twee derde (66%) van de ondervraagde IT-beslissers het nut en de noodzaak van datagedreven werken in. Zeven op de tien geven aan te willen investeren om de stap naar (meer) datagedreven werken te zetten.
Gevraagd naar de belangrijkste drijfveer wijzen de IT-beslissers vooral naar efficiënter kunnen werken. De tweede en derde meest gehoorde reden hebben beide betrekking op de customer excellence: het vergroten van de kwaliteit van de dienstverlening en het kunnen verbeteren van de klantbediening.
Van de boardroom naar de werkvloer
Zoals met zoveel ambities die in bestuurskamers ontstaan, loopt ook de vertaling van datagedreven werken in de praktijk tegen allerlei uitdagingen aan. Dat heeft niet alleen te maken met technische zaken, zoals verouderde IT-systemen of weinig indrukwekkende datavisualisatietools, maar ook met mensen en de manier waarop data wordt gebruikt en onderhouden.
Bijna de helft van de IT-bestuurders (46%) heeft het gevoel dat data binnen hun organisatie niet optimaal benut wordt. Belangrijkste drempel: te weinig kennis bij het personeel. Zowel binnen de IT-afdeling (die de strategie en tooling in orde moet maken) als binnen de business (die data moet kunnen analyseren en toepassen in de dagelijkse praktijk).
Net iets meer dan een derde van de IT-beslissers wijst naar onvoldoende financiële middelen voor datagedreven werken en naar onvoldoende veranderbereidheid bij het personeel.
“Een mogelijke oorzaak voor de achterblijvende bereidheid van medewerkers is onduidelijkheid binnen de organisatie”, zegt Larissa Molthoff-van Keulen, CEO van Hot ITem Academy (onderdeel van Conclusion). “Het is van belang dat zowel medewerkers als bestuurders weten wat hun rol hierin is, waardoor ze intrinsiek gemotiveerd raken. Op die manier zorg je dat de nieuwe werkvorm breed gedragen wordt binnen de organisatie.”
“Vervolgens is het zaak dat het trainen van de juiste vaardigheden en kennis, zoals kennis van databases, API’s en statistiek, gestimuleerd wordt. Voorwaarde voor succes is dat er voldoende ruimte is voor de toepassing van die kennis, zodat het wordt ingebed in de werkzaamheden, én dat erop gestuurd wordt.”
Uit eerder onderzoek van KPMG bleek dat Nederlandse organisaties op het mondiale toneel achterlopen met hun datagedrevenheid.