KPMG sluit partnerschap met AI-cyberveiligheidsspecialist Vectra

31 januari 2025 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel

Accountants- en adviesbureau KPMG is een partnerschap aangegaan met AI-specialist Vectra uit de Verenigde Staten om zijn cyberveiligheidsdienstverlening te versterken.

“We integreren de technologie van Vectra in onze beveiligingsecosystemen om de cyberweerbaarheid van klanten te verbeteren”, zegt Henrik Smit, hoofd van de cybersecurity-praktijk van KPMG Nederland. “Hierdoor zijn klanten in staat om cyberincidenten sneller te detecteren en daar in kortere tijd naar te handelen.” 

En daar is behoefte aan: cybercriminelen opereren namelijk op een steeds vernuftigere manier, onder meer door hun aanvalsoppervlak te vergroten, vertelt Willem Hendrickx, Chief Revenue Officer (CRO) van Vectra. “Hierdoor is de gemiddelde tijd om een cyberincident te detecteren opgelopen tot 277 dagen.”

KPMG sluit partnerschap met AI-cyberveiligheidsspecialist Vectra

Door middel van de AI-technologie van Vectra kunnen organisaties cyberbedreigingen in een zéér vroeg stadium detecteren en identificeren, zodat deze een halt kunnen worden toegeroepen nog voordat ze daadwerkelijk schade hebben aangericht, vervolgt Hendrickx.

Meer concreet ondersteunt de technologie de zogenaamde SOC-teams van organisaties, die verantwoordelijk zijn voor de bescherming van kwetsbare ICT-bedrijfssystemen. Door gebruik te maken van de AI-modellen van Vectra, worden cyberaanvallen automatisch gedetecteerd en beoordeeld. 

En dat heeft nog een ander voordeel: een deel van het werk van de SOC-teams wordt op deze manier uit handen genomen, waardoor deze professionals zich nog beter kunnen richten op het beschermen van de kwetsbare onderdelen van de ICT-infrastructuur van hun organisaties, geeft Smit van KPMG aan.

“Door de AI-technologie van Vectra toe te voegen aan de cybersecuritydienstverlening, helpt KPMG zijn klanten bij het op een nog sneller wijze bereiken van een zogeheten effectieve beveiligingswaarneembaarheid. En dat is vandaag de dag een boel waard.” 

“We zijn verheugd om deel uit te maken van het beveiligingsecosysteem van KMPG”, voegt Vectra-CRO Hendrickx toe. “Samen stellen we organisaties in staat om de gemiddelde cyberdetectietijd terug te dringen en sneller te reageren op bedreigingen.” 

De samenwerking tussen KPMG en Vectra zal in eerste instantie worden uitgerold in Nederland. Er wordt echter in grote mate rekening mee gehouden dat de dienstverlening in de nabije toekomst ook door buitenlandse praktijken van het Big Four-kantoor zal worden aangeboden.

AI als misdaadbestrijder

AI wordt vandaag de dag tal van manieren gebruikt om criminaliteit aan te pakken. Zo kan de technologie bijvoorbeeld eveneens worden ingezet binnen de financiële sector bij het bestrijden van witwaspraktijken, vertelt Michel Witte van consultancykantoor Delta Capita

“AI-oplossingen zijn in staat de transacties van klanten gedurende hun hele levenscyclus te volgen en kunnen deze omzetten in gedragsinformatie. Hierdoor kunnen financial crime-teams razendsnel toegang krijgen tot ‘profielen’ van klanten, in tegenstelling tot wanneer dit proces handmatig verloopt.”