Slechts 40% van professionals ervaart voldoende waardering
Maar vier van de tien de Nederlandse werknemers ervaart voldoende waardering in zijn werk. Dat blijkt uit onderzoek van Sparkler.
Voor zijn studie nam het HR-adviesbureau een enquête af onder circa 750 professionals, die in Nederland werkzaam zijn bij uiteenlopende organisaties. Respondenten werd onder andere gevraagd of ze voldoende erkenning, aandacht en beloning ontvangen op hun werk.
De combinatie van erkenning, aandacht en beloning komt volgens Sparkler overeen met waardering. En op dat vlak is in ons land nog de nodige ruimte voor verbetering. Zo doen de ondervraagden de waardering die ze op hun werk krijgen af met een rapportcijfer van een 6,9 uit 10.
“Dat lijkt op het eerste gezicht wellicht niet een heel erg laag cijfer. Maar als je je eveneens bedenkt hoeveel tijd iemand in zijn leven wel niet aan zijn werk besteedt, dan is een 6,9 toch wat aan de lage kant”, laten de onderzoekers weten in hun rapport.
Hetzelfde geldt uiteraard ook voor het percentage van medewerkers dat zegt voldoende waardering te ervaren (40%). Het is wat dat betreft niet verrassend dat 20% van de respondenten helemaal geen aandacht, erkenning of beloning ervaart op zijn werk.
Aandacht
In de studie komt daarnaast naar voren dat aandacht de meest bepalende factor is voor de mate waarin een medewerker zich al dan niet gewaardeerd voelt. “Aandacht is doorslaggevender dan erkenning en beloning.”
De respondenten geven aan dat ze onder aandacht onder meer zaken verstaan zoals een welgemeend compliment, een luisterend oor en oprechte interesse in hun welzijn.
Erkenning
Waar de factor aandacht vooral op het persoonlijke vlak betrekking heeft, gaat erkenning met name over de zakelijke kant van het werk, zo is te lezen in het rapport.
Volgens de ondervraagden gaat voldoende erkenning op de werkvloer samen met ruimte om ideeën en gedachten te uiten, het ontvangen van vertrouwen om beslissingen te nemen en het krijgen van persoonlijke ontwikkelkansen. “Oftewel: het gevoel dat je gezien wordt en ertoe doet.”
Uit het onderzoek blijkt dat 15% van de Nederlandse werknemers onvoldoende erkenning ervaart. “Ruimte voor verbetering zit met name in de mate van erkenning die medewerkers ervaren van het hoger management en de directie”, merkt Sparkler op.
Beloning
In vergelijking met de factoren aandacht en erkenning, scoort werkend Nederland relatief laag op de factor beloning. Vaak wordt hierbij gedacht aan geld, maar extraatjes zoals een etentje of een uitje vallen ook in goede smaak bij veel medewerkers. “Vooral als deze extraatjes verrassend en origineel zijn.”
Dat een onvoldoende beloning kan leiden tot een laag gevoel van waardering, daar is Hermien de Wit het levende voorbeeld van, meldde het Eindhovens Dagblad (ED) vorige maand.
Na bijna 17 trouwe dienstjaren stopte De Wit afgelopen oktober als postbezorger bij PostNL. Ze rekende weliswaar niet op een enorm grote afscheidsreceptie, maar vond een cadeaubon van €10 en een doosje chocolade van Merci daarentegen wel het andere uiterste.
“Ik wil PostNL helemaal niet zwart maken, maar ik vind wel dat het bedrijf moet beseffen dat de lonen onder de maat zijn én dat er meer omgekeken moet worden naar de postbezorgers”, zegt De Wit in het ED. “Waardering is zó belangrijk. Als je weggaat, mag je wel iets meer verwachten.”