ADL verwacht mega operators in telecombranche

24 juli 2012 Consultancy.nl

De omzet van de Europese telecomsector zal tot 2015 met 1,8% per jaar dalen. Tegelijkertijd zullen operators de wholesaleprijzen zien dalen, de belasting zien stijgen, meer concurrentie ondervinden van internetreuzen en enorme investeringen moeten maken om de honger van consumenten naar big data te stillen. Als telecomoperators geen radicale veranderingen doorvoeren, inclusief bezuiningen en het toetreden tot nieuwe sectoren, zullen ze te maken krijgen met sterk krimpende omzet en winst. Dit blijkt uit een studie door adviesbureau Arthur D. Little (ADL) en Exane BNP Paribas.

Grote transformaties en mega-operators
Volgens ADL zal er binnenkort een grote kentering plaatsvinden in de telecombranche. “We bevinden ons nu echt op een beslissend moment... we hebben radicale veranderingen nodig”, zegt ADL director Didier Levy. Telecomoperators moeten hun transformatieprogramma’s sneller doorvoeren, zowel als het gaat om operatingkosten (ontwikkeling en verkoop van online klantenservice, procurementoptimalisatie) als investeringen (consolidatie, sharing networks). De druk om kosten te optimaliseren zal tevens een hoge fusie- en acquisitieactiviteit op de markt veroorzaken. “De fundamentele veranderingen die nodig zijn zullen leiden tot de opkomst van mega-operators. Enorme operators die een infrastructuur met elkaar delen, maar de lokale expertise hebben om hun klanten te bedienen.”

Vanuit een groeiperspectief identificeren de consultants twee zeer belangrijke omzetmogelijkheden: geld verdienen met data en toetreding tot aangrenzende markten.

Verdienmogelijkheden
Een sleuteluitdaging voor operators is hoe zij geld kunnen verdienen met hun dataservices. Data representeert gemiddeld 80% van het mobiele verkeer, maar vormt slechts 20% van het inkomen van operators. Daarbij zijn de kosten voor het opbouwen en onderhouden van dataservices veel hoger dan traditionele op voice-gebaseerde diensten.

Mogelijkheden in aangrenzende markten
The New World”, waarin alles met elkaar verbonden is, creëert tevens mogelijkheden voor operators om aangrenzende markten te betreden zoals de automobielindustrie, de energiesector en de financiële dienstensector. De potentiële omzet uit deze nieuwe activiteiten kan oplopen tot 4-9% van de verkoop van grote telecomoperators in 2015. “Dit is een significante hoeveelheid, maar nog steeds onvoldoende om de algemene negatieve trend te keren” aldus het adviesbureau.

Nieuws

Meer nieuws over