Dion Manten en Dion Ritsma over hun tijd bij Summiteers

25 november 2022 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Consultancy.nl sprak met Dion Manten en Dion Ritsma, beiden werkzaam voor Summiteers. Waar Ritsma inmiddels zo’n twee maanden actief is als werkstudent, rondde Manten eerder al een afstudeerstage af bij het adviesbureau en is hij nu aan de slag als management consultant.

Dion Manten en Dion Ritsma hebben meer gemeen dan enkel hun voornaam. Beiden kozen voor een stage/werkstudent-uitdaging bij Summiteers, een adviesbureau uit Utrecht gespecialiseerd in strategie-executie.

Voor Dion Manten betekent zijn keuze voor Summiteers een terugkeer naar het bureau. In het kader van zijn masteropleiding (Business Administration aan Universiteit Twente), schreef Manten in 2020 zijn scriptie bij Summiteers.

Dion Manten en Dion Ritsma, Summiteers

In zijn afstudeeronderzoek, dat zich richtte op scale-ups, onderzocht Manten de hoeveelheid strategische vrijheid die een oprichter heeft, gecombineerd met zijn of haar voorkeursleiderschapsstijl en wat dit doet met de groei van de organisatie. Summiteers hielp hem onder meer bij het in contact komen met de juiste organisaties.

Na het succesvol voltooien van zijn scriptie en daarmee het afronden van zijn master, besloot Manten ook zijn andere master (Mechanical Engineering) aan dezelfde universiteit af te maken. In zijn afstudeeropdracht voor die studie kwam hij tot de conclusie dat het menselijke element in de werktuigbouwkunde miste en dat juist het laten terugkomen van de kennis die hij had opgedaan tijdens zijn studie Business Administration in zijn toekomstige werk zijn voorkeur had.

Een hechte groep

En zo besloot hij zich te “focussen op consultancy” en terug te keren naar Summiteers. Want, zo voegt Manten toe, “als consultant kan ik mensen helpen tijdens het verwezenlijken van hun doelen”. Het betekende ook een weerzien met eerdere collega’s.

Manten licht toe: “We zijn een hele hechte groep en ondanks dat 70% voor mij nieuwe collega’s zijn (Summiteers is de afgelopen twee jaar weer flink gegroeid), is de voor mij zo belangrijke en waardevolle cultuur binnen Summiteers behouden gebleven.”

En ook inhoudelijk staat hij achter de benadering die Summiteers hanteert. “Ik geloof dat de manier waarop Summiteers consultancy bedrijft ‘the way’ is, het raakvlak van inhoud en proces met professionele gedragsontwikkeling van de medewerkers van onze klanten. Dit zorgt niet alleen voor een sterk, maar ook blijvend resultaat.” 

Ruimte voor persoonlijke doelen

Gevraagd naar de hoogtepunten gedurende zijn eigen stagetijd, noemt Manten de Summit Days van 2020. “Twee dagen met collega’s aan Summiteers werken op een te gekke locatie”, vertelt hij enthousiast.

Er wordt ook aan het individu gewerkt. “De Summit Days zijn altijd action packed. Je leert elkaar maar ook jezelf beter kennen. Tijdens een frisse ochtendduik om zeven uur ’s ochtends gevolgd door een meditatie word je in een veilige omgeving geconfronteerd met je eigen grenzen.”

Gewoon een medeconsultant

Zijn collega Dion Ritsma is inmiddels zo’n twee maanden actief als werkstudent binnen het team en ook hij zit uitstekend op zijn plek. Hij benadrukt hoe hij direct als gelijke wordt behandeld: “Ik werd niet als werkstudent opgevangen door het team, ik ben gewoon als een medeconsultant opgevangen door het team. Hierdoor voelde ik mij meteen al heel erg welkom.”

“Ik voelde mij in de eerste weken al erg gewaardeerd, er werd veel gevraagd of ik wilde helpen bij verschillende opdrachten en ik ben zelfs meegevraagd naar een potentiële klant”, vertelt hij. “Door al deze eerste indrukken heb ik achteraf echt het gevoel gekregen dat ik warm ben ontvangen door het team.” 

Direct meedraaien

Manten herkent zich in de woorden van zijn collega en benadrukt hoe startende collega’s vanaf het begin volop meedraaien en bijdragen binnen het team. Een gegeven dat hij ook wil meegeven aan jonge talenten, die een rol als werkstudent of stagiair binnen Summiteers overwegen. “Bij Summiteers zijn we allemaal gelijk, iedereens input is waardevol. Voel je dus vooral niet ‘minder’ omdat je geen of weinig ervaring hebt.”

“Als starter kan je je nog verwonderen over gebeurtenissen of bepaalde processen omdat je nog geen onderdeel bent geweest van dit soort processen en deze nog nooit gezien hebt”, legt hij uit. “Deze blik op de werkelijkheid kan je alleen als starter geven en wordt als waardevol ervaren. Dit laat ervaren collega’s nogmaals denken over en bevestigen dat er een specifieke oorzaak is waarom dingen gedaan worden op de manier waarop ze gedaan worden.”

Als nieuwkomer biedt ook Ritsma die frisse blik binnen het team. Verder ziet hij zichzelf als werkstudent “echt als een allrounder in een ondersteunende rol”, zo legt hij uit. “Ik probeer zoveel mogelijk op de achtergrond de andere Summiteers te assisteren bij hun opdrachten.”

Dat is volgens hem echter maar één deel van het spectrum. “Daarnaast werk ik ook veel op de product backlog Items (PBI’s) van het bureau. Dit zijn variërende opdrachten die meer gefocust zijn op de groei van het bedrijf Summiteers zelf.” 

Wegwijs worden in de consultancy

Gevraagd welke vaardigheden en ervaring hij de komende periode wil opdoen, geeft Ritsma tot slot aan: “Aangezien dit mijn eerste job is die ook daadwerkelijk aansluit bij mijn studie en mijn interesses, wil ik vooral wegwijs worden in de consultancywereld.”

“Ik wil zoveel mogelijk ins and outs meekrijgen en daarom probeer ik ook zoveel te dingen uit interesse te vragen aan mijn collega’s. Daarnaast hoop ik veel te leren omtrent professionaliteit, discipline en werkethiek. Eigenlijk de basis die je leert bij je allereerste echte baan!”