Utrecht beging geen ‘misstap’ bij verkoop van parkeerterrein

24 november 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De gemeente Utrecht is geen misstap begaan bij de verkoop van een parkeerterrein aan projectontwikkelaar Egeria, die de grond slechts één dag later schijnbaar voor een véél hoger bedrag doorverkocht aan belegger Bouwinvest. Dat meldt KPMG in nieuw een onderzoeksrapport.

Ongeveer een half jaar na deze deal, in de lente van 2019, wijzigden de bestemmingsplannen van het parkeerterrein aan het Rachmaninoffplantsoen in de Utrechtse wijk Oog in Al. Hierdoor was de grond plotsklaps wél geschikt voor woningbouw, wat een perceel uiteraard waardevoller maakt. 

Deze ontwikkeling was voor platform Nieuws030 aanleiding om een WOB-verzoek in te dienen. Daar uit bleek dat Egeria en de gemeente Utrecht ruim voor de deal (in de zomer van 2017) al met elkaar spraken over de mogelijkheid om op het parkeerterrein aan het Rachmaninoffplantsoen eventueel woningen te bouwen.

Utrecht beging ‘geen misstap’ bij verkoop van parkeerterrein

Verder kwam uit het WOB-verzoek naar voren dat de gemeente het stuk grond vóór de bestemmingsplanwijziging had verkocht voor €311.000, waarna het kavel razendsnel van eigenaar wisselde en in handen kwam van Bouwinvest, waar Egeria €969.049 voor zou hebben ontvangen – een verdriedubbeling van de prijs in slechts één dag.

Op basis van deze nieuwe gegevens veronderstelden verschillende Utrechtse raadsleden dat de gemeente het stuk grond voor een véél te lage prijs had verkocht aan Egeria. Om dat vermoeden te staven, werden vervolgens – op verzoek van de gemeenteraad – de experts van KPMG ingeschakeld. 

Gemeente Utrecht gaat vrijuit

De adviseurs voerden de afgelopen maanden een onderzoek uit naar het handelen van de gemeente rondom de verkoop van het kavel. Daarbij werd in het bijzonder nagegaan of Utrecht voorafgaand aan de deal reeds toezeggingen had gedaan over woningbouw op het perceel.

De belangrijkste conclusie van het onderzoek: de gemeente Utrecht heeft bij de verkoop van de parkeerplaats geen toezegging gedaan over woningen die daar op een later moment – door een wijziging in de bestemmingsplannen – zouden mogen worden gebouwd.

Dat Paulus Jansen (SP) – destijds verantwoordelijk wethouder – niet alle gegevens over de gronddeal doorspeelde naar de Utrechtse gemeenteraad (die deze informatie dus pas ontving na het WOB-verzoek van Nieuws030), is volgens KPMG niet met opzet gebeurd. 

Jansen bevestigt dit beeld in gesprek met dagblad AD. Zo geeft hij aan dat weliswaar is gesproken over woningbouw op de parkeerplaats met Egeria, maar ook dat het hier maar kort over ging. En bovenal dat toen geen enkele afspraak is gemaakt met de projectontwikkelaar.

Verder blijkt dat de €969.049 die Bouwinvest had overgemaakt aan Egeria niet enkel een vergoeding was voor het parkeerterrein. De vastgoedinvesteerder was de projectontwikkelaar namelijk ook nog geld verschuldigd voor een aangrenzend kantoorpand. Hierdoor valt het verschil met de prijs die de gemeente Utrecht voor de grond ontving dus stukken lager uit.

Weinig draagvlak

Oud-wethouder Jansen gaf in het gesprek met Egeria ook te kennen hij het niet waarschijnlijk achtte dat op het perceel woningen zouden worden gebouwd. Vooral omdat hij veronderstelde dat hier maar weinig draagvlak voor zou zijn bij de omwonenden van het parkeerterrein aan het Rachmaninoffplantsoen.

Dat neemt niet weg dat intussen plannen op tafel liggen om op het perceel een woontoren te bouwen, waar niet iedereen even blij mee is, meldde het AD begin dit jaar in een uitgebreid interviewartikel met omwonenden van de parkeerplaats.

Volgende maand wordt het onderzoek van KPMG besproken in de Utrechtse gemeenteraad. Tijdens dat debat wordt ook aandacht besteed aan de plannen voor de woontoren op het parkeerterrein.