Atos Consulting: Groene ICT kan 2,8 miljard besparen

05 juli 2012 Consultancy.nl

Het slim inzetten van ICT kan leiden tot forse energiebesparingen. De gemiddelde jaarlijkse besparing tot 2030 kan oplopen tot €2,8 miljard, gelijk aan het elektriciteitsverbruik van de gemeenten Den Haag, Rijswijk en Voorburg samen. Dit blijkt uit de ‘Routekaart ICT 2030’, opgesteld door Atos Consulting in opdracht van ICT branchevereniging ICT Office en het Ministerie van EL&I.

Het rapport geeft inzicht in de de mogelijke energiebesparing door ICT in verschillende sectoren.

Besparingen in ICT sector: gebruik maken van nieuwe technieken
Uit de Routekaart blijkt dat de ICT-sector de al geïnstalleerde capaciteit beter kan benutten door gebruik te maken van technieken als virtualisatie, cloud computing, datadeduplicatie en thin provisioning. In datacenters wordt gezocht naar maatregelen om het energiemanagement verder te verbeteren. De ontwikkeling van efficiëntere hardware, ICT-componenten en netwerken maken ICT-toepassingen energie-efficiënter. Ook energiezuinige software zal bijdragen aan energie-efficiëntie.

Download het Atos Consulting rapport Routekaart ICT 2030.

Besparingen in andere sectoren: energiemanagement en HNW
De mogelijke besparingen met behulp van ICT in andere sectoren zijn nog veel groter. ICT kan door geïntegreerde beheersystemen het energiegebruik in de woon- en werkomgeving optimaliseren. Via energiemanagement worden apparaten automatisch bestuurd. Voor de openbare ruimte is de grootste winst te behalen op het gebied van openbare verlichting. Die kan efficiënter worden bestuurd door dynamisch dimmen. Met het verder stimuleren van Het Nieuwe Werken kan het aantal zakelijke kilometers worden teruggebracht. De totale besparingen tot 2030 in de bebouwde omgeving door de inzet van ICT bedragen bijna 120 PetaJoule, omgerekend een energiebesparing van €2,3 miljard.

Besparingen in de sectoren energie en logistiek
Er zijn ook kansen in de energiesector zelf. Voor de huidige verouderde elektriciteitsnetten komen Smart Grids in de plaats. Deze slimme netten maken gebruik van decentraal opgewekte energie. ICT kan het net slimmer maken door real time monitoring & netmanagement en het beschikbaar stellen van verbruiks- en prijsinformatie. De besparing betreft hier 6,7 PetaJoule, omgerekend circa €45 miljoen. In de sector logistiek valt winst te behalen door het optimaliseren van het pakket- en containervervoer. Door containers en pakketten efficiënter te vervoeren kunnen vervoersbewegingen worden teruggebracht. De besparing betreft hier 10,25 PetaJoule, ruim €410 miljoen).

Nieuws