Spanje - Portugal: Analyse van Jeroen Visscher

28 juni 2012 Consultancy.nl

Helaas heeft het Nederlands elftal zich niet weten te plaatsen voor de Knock-out fase van het Europees Kampioenschap voetbal. Toch blijft Consultancy.nl samen met Jeroen Visscher, partner bij organisatie adviesbureau Turner en specialist Performance Management de prestaties van de titelkandidaten volgen. 

Per wedstrijd worden de belangrijkste prestaties door Visscher en zijn team bijgehouden. De focus ligt op het meten van de prestaties van de individuele spelers in relatie tot de strategie, doelstellingen en teamorganisatie. 

SPANJE – FRANKRIJK: DE ANALYSE
Spanje heeft de finale van het EK bereikt door het beter benutten van de strafschoppen. Na de reguliere speeltijd en ook na de verlenging was het 0-0. Portugal miste in de strafschoppenserie twee penalty's, waarna Fabregas de beslissende penalty kon maken.

De drie delen van de wedstrijden hadden drie gezichten. In de eerste helft was Spanje gewaagd aan Portugal. De prestaties van Spanje in de tweede helft zakten ver terug. Portugal ondernam in deze helft zeven doelpogingen met de beste kans voor Ronaldo in de laatste minuut van de officiële speeltijd. Pas in de verlenging verbeterden de prestaties van Spanje tot de norm van de regerend wereldkampioen. In de finale wacht nu de winnaar van de andere halve finale: Italië of Duitsland.

Te weinig creativiteit in Spaanse aanval
Bondscoach Del Bosque had een verrassende keuze in de spits gemaakt. Niet Fabregas, niet Torres, maar Negredo speelde in de punt van de aanval. Het aantal aanvalsimpulsen en het rendement van Negredo was echter niet goed. In 54 minuten kwam hij slechts tot één succesvolle voorzet en geen doelpogingen. Een verkeerde keuze van Del Bosque die hij rechtzette met de wissel voor Fabregas.

Ook Xavi had een off day als regisseur van het Spaanse team. In de tweede helft kwam hij, mede door de juiste verdedigingsstrategie van Portugal, niet verder dan drie keer het inspelen van de aanvallers. Del Bosque toonde moed door de regisseur uit zijn lijden te verlossen en Iniesta een linie naar achter te halen.

Het verschil dat optrad in de prestaties per wedstrijddeel werd vooral inzichtelijk bij het aantal acties met een voorzet als resultaat. In de eerste helft waren dat er zes voor Spanje, in de tweede helft vier en in de verlenging negen. Spanje wilde het graag in de verlenging afmaken, maar had uiteindelijk penalty's nodig om het vonnis te vellen.

Verdedigende prestaties verbeteren in toernooi
De verschillen in de wedstrijddelen kwamen ook terug in de verdedigende prestaties. Het aantal doelpogingen van Portugal was in de eerste helft nog vier, in de tweede helft waren dat er zeven en in de verlenging geen. De verdedigende prestaties van Spanje verbeteren gedurende het toernooi. De bodem van de prestaties werd in de wedstrijd tegen Frankrijk bereikt met een rendement van 1-1 duels van minder dan 60%. In de wedstrijd tegen Portugal kwam dit rendement van het verdedigende blok uit op 63%.

Het druk zetten verbeterde opvallend ten opzichte van de voorgaande wedstrijden. In de hele wedstrijd werd 51 keer druk gezet op de tegenstander. Daarvan was er in 61% sprake van een balverovering. Dat is eindelijk weer vergelijkbaar met de norm van het WK2010. Het centrale verdedigingsduo met Ramos en Piqué speelde een puike wedstrijd met een effectiviteit van 78%. De zwakke schakel bij Spanje was Arbeloa die slechts zes van zijn veertien duels won. Ook het opkomen was minder dan Alba met 25 keer opkomen zonder een succesvolle voorzet.

Wat nemen we mee naar de volgende wedstrijd?
Spanje staat eigenlijk zoals verwacht in de finale van het EK en dat is een knappe prestatie. Toch haalt het Spaanse team nog steeds niet het niveau dat we twee jaar geleden hebben gezien en hopen te zien op dit EK. Tegen Duitsland of Italië zal Del Bosque starten met Fabregas in de basis om het aantal aanvalsimpulsen te verbeteren ten opzichte van de halve finale. Het wordt voor Spanje een zware opgave als ze tegen Duitsland moeten spelen.