Next Gen Masterclass van BDO ‘goes international’

07 september 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel

Al jaren organiseert BDO in ons land zijn zogeheten ‘Next Gen Masterclass’. Binnenkort maakt de opleiding ook zijn debuut in het buitenland.

Met zijn Next Gen Masterclasses biedt BDO een opleiding aan voor potentiële opvolgers binnen familiebedrijven – leiders van gemiddeld genomen zo’n 20 tot 35 jaar die op het punt staan om de leiding over te nemen binnen hun familiebedrijf.

Bij bedrijfsopvolging kunnen diverse valkuilen om de hoek komen kijken – niet alleen voor de generatie die het stokje doorgeeft, maar ook voor de jongere opvolger die de leiding krijgt. Want zowel op individueel niveau als met het oog op de teamdynamiek binnen het bedrijf, zijn er tal van zaken waar rekening mee gehouden dient te worden.

Next Gen Masterclasses van BDO goes international

In de Next Gen Masterclass leren deelnemers verspreid over zes dagdelen alle ins and outs over thema’s als familiebedrijfskunde, aandeelhouderschap, aandelenoverdracht, strategie, leiderschap en meer. “We geven met onze masterclass nieuwe perspectieven aan jonge familieleden, die nog voor de definitieve opvolging staan”, legt Machiel Gosschalk uit, een van de trainers verbonden aan de masterclass.

Na vijf eerdere edities in Nederland (het programma wordt jaarlijks in acht grote steden georganiseerd) vindt de eerstvolgende editie op Curaçao plaats. Het lokale programma lijkt vanzelfsprekend veel op de Nederlandse variant, maar is specifiek afgestemd op de lokale markt.

“We pakken dezelfde thema’s en onderwerpen op als in Nederland, maar dan specifiek afgestemd op de cultuur van de eilanden”, vertellen Ed van de Vijver en Desi Kloosterboer, die de Curaçao-editie samen met collega’s van BDO uit de Nederlandse Antillen hebben ontwikkeld.

Volgens het duo is de interesse in de masterclass groot: “Opvolgers in familiebedrijven in Caribisch Nederland hebben dezelfde behoefte aan begeleiding, informatie én samenkomen met gelijkgestemden. Dat maakt deze stap naar Curaçao een hele logische.”

In Nederland is BDO samen met Rabobank oprichter en kennispartner van het Erasmus Centre for Family Business.