Adviesbureau begeleidt restauratie van historische kerk in Friesland

02 september 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd

De Sint-Thomaskerk in het Friese Waaxens is grondig gerestaureerd. Adviesbureau Erfdiel begeleidde het gehele opknaptraject.

De eerste stenen van de Sint-Thomaskerk werden gelegd in de twaalfde eeuw. In de daaropvolgende eeuwen werd de kerk in Waaxens – een dorp dat momenteel behoort tot de gemeente Noordoost-Friesland – meerdere keren ingrijpend aangepast.

Zo kreeg de kerk in de vijftiende eeuw een gotisch uiterlijk, in de zeventiende eeuw werd de oostzijde van het bovenste deel van de toren vernieuwd, in 1815 de westzijde. En in 1963 werd de kerk bij een opknapbeurt ontdaan van een eerder aangebrachte pleisterlaag.

Adviesbureau begeleidt restauratie van historische kerk in Friesland

De meeste recente uitgebreide restauratie van de Sint-Thomaskerk ging van start in september vorig jaar. Deze werd uitgevoerd door bouwbedrijf Dijkstra De Graaf uit het Friese Engwierum en aan het begin van deze zomer afgerond. 

De restauratie bestond onder andere uit het schilderen van de muren en plafonds van de kerk en uit het plaatsen van nieuwe faciliteiten zoals een keuken en een wc-gelegenheid. Daarnaast werd het interieur flink opgeknapt en is de kerktoren onder handen genomen. Zo zijn de beschadigde delen van de muren hersteld en balken en vloerdelen in de toren vervangen.

De grootschalige restauratie werd begeleiding door Erfdiel uit het Friese Rijperkerk, een adviesbureau dat is gespecialiseerd in de instandhouding van monumentale en karakteristieke panden.

“Het uitgangspunt was dat we tijdens de restauratie de stijl van de kerk niet uit het oog zouden verliezen en zoveel mogelijk eerlijke materialen zouden gebruiken”, vertelt Johan Jorritsma van Erfdiel tegen lokale omroep NOF. “We hebben daarom bijvoorbeeld planken van banken die zijn weggehaald gebruikt voor het aanrecht in de nieuwe keuken.”

Klaar voor de toekomst

In de Sint-Thomaskerk werden al een tijd geen wekelijkse erediensten meer gehouden. Wel wordt er nog altijd gebruik van gemaakt. Zo vinden er concerten en speciale diensten plaats.

Door de laatste werkzaamheden kan het pand ook in de toekomst onderdak bieden aan deze en andere activiteiten. Zo zijn tijdens de restauratie meerdere vitrinekasten geplaatst, waardoor exposities kunnen worden georganiseerd.