Vliegende start voor consultants community Sweav

12 augustus 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Sweav heeft een vliegende start weten te maken. In de eerste zes maanden dat het platform voor zelfstandige adviseurs bestaat, heeft het zijn team uitgebreid naar 100 consultants en een omzet van €1 miljoen weten te genereren.

Het was begin dit jaar dat voormalig SparkOptimus-consultants Thijmen Kaster en Joeri Schouten hun krachten bundelden en samen in een gat in de markt doken. Ze richtten Sweav op, een community voor zelfstandige (freelance) strategieconsultants en M&A-professionals.

De community richt zich exclusief op consultants met minimaal drie tot vier jaar werkervaring en focust zich bovendien uitsluitend op het nichesegment van strategy consulting. “We richten ons op professionals die bij de topkantoren vandaan komen”, zo laat Schouten weten. “Uitgangspunt is dat alle leden zelfstandig projecten kunnen uitvoeren.”

Thijmen Kaster en Joeri Schouten - Sweav

Op zoek naar meer vrijheid en flexibiliteit zegden de twee ervaren adviseurs destijds hun adviesfuncties bij SparkOptimus op. Met de oprichting van Sweav stelde het duo zich ten doel gelijkgestemden te bewegen tot een soortgelijke carrièreswitch. Het idee voor Sweav was ontstaan vanuit de eigen ervaringen van de twee ondernemers in hun stap naar het zelfstandig adviseurschap.

Kaster: “Strategie- en M&A-consultants die de stap naar een zelfstandig bestaan zetten lopen veelal tegen dezelfde dingen aan. Denk aan de eenzaamheid en onzekerheid van het freelancebestaan of de behoefte om samen te werken met gelijkgezinde collega’s. Of – in sommige gevallen – aan het bundelen van de krachten in business development of tijdens de delivery van projecten.”

Aan deze en andere behoeften komt Sweav tegemoet. Kaster: “De meeste consultants willen naast vrijheid ook zekerheid en ergens bijhoren, en dat laatste is moeilijker als freelance consultant. Met Sweav willen we het beste van beide werelden combineren, en laten weten dat er een alternatief is voor doorstromen naar een hippe scale-up of een high profile rol bij een corporate”.

100 adviseurs, €1 miljoen omzet

Het nieuwe concept is, zo’n zes maanden na de oprichting, een uitstekende formule gebleken. Want Sweav kan inmiddels rekenen op een poule van zo’n ervaren 100 adviseurs. Als lid van Sweav krijgen de zelfstandige consultants exclusieve toegang tot het projectennetwerk van de community, kunnen ze gebruikmaken van een gratis co-working space op een toplocatie en kunnen ze bovendien deelnemen aan tal van door Sweav georganiseerde events.

Ondanks dat Sweav nog maar een half jaar bestaat, vallen de community en unieke propositie bovendien al goed in de smaak bij opdrachtgevers, getuige de opdrachtenportfolio ter waarde van €1 miljoen die Sweav in deze korte tijd heeft weten op te bouwen. “Door ons flexibele model en competitieve prijsstelling kunnen opdrachtgevers nu toegang krijgen tot consultants die voorheen onbetaalbaar waren”, laat Schouten weten.

“Daarom werken wij niet alleen voor corporate Nederland, maar ook voor (private equity owned) mkb-bedrijven, scale-ups en stichtingen”, legt hij uit. “Veel van de opdrachten die onze members doen zijn op het gebied van strategie, digitaliseren, duurzaamheid/ESG, fundraising en M&A-trajecten.”

Voor de komende jaren heeft Sweav sterke groeiambities. Zo wil het platform binnen een jaar uitgroeien tot een community van 400 onafhankelijke consultants. Uiteraard hopen Kaster en Schouten deze doelstelling te halen, maar ze zijn zeker niet van plan de hoge toelatingseisen te versoepelen. “Kwaliteit blijft bovenaan staan”, besluit het duo.