Beginnen als consultant? Drie tips voor een vliegende start
Net vers van de universiteit aan de slag gegaan als consultant? Of heb je na een paar jaar werkervaring de overstap gemaakt naar de adviesbranche? Bij het starten in de consultancy komen tal van uitdagingen kijken. Guus Holst, consultant bij HillFive, mag zich ervaringsdeskundige noemen. Hij deelt drie tips om optimaal van start te gaan.
1: Een sprong in het diepe
“Wat voor mij het best werkte: gewoon beginnen. Het is een cliché, maar er zit ook echt wel een kern van waarheid in en dat noemen ze ook wel de learning zone.”
De ‘learning zone’ is afkomstig van een veelgebruikt model dat uitlegt hoe mensen zich voelen in hun rol. “Comfort gebruik je voor reflectie, in die situatie ben je volledig op je gemak en heb je ruimte om na te denken. Bij Performing sta je onder druk, maar je hebt het vaker gedaan en je weet hoe het moet. Dit levert dus betrouwbaar resultaat.”
“Bij Learning waag je een sprong in het diepe, je hebt het nog nooit gedaan en het is best spannend, maar, ofwel omdat je het samen met iemand anders doet, of omdat het lijkt op iets wat je eerder hebt gedaan, doe je het toch. In zo’n situatie leer je het meest en het snelst.”
“En dan heb je de panic zone, iets wat je nog nooit hebt gedaan, en wat echt op dat moment nog buiten je capaciteiten ligt. Vraag dan ook op zo’n moment om meer ondersteuning of geef aan dat dat op dat moment nog iets te veel is, voor iedereen ligt die grens ergens anders.”
Volgens Holst is het daarom voor iedere startende consultant van belang om transparant te zijn ten aanzien van in welke ‘zone’ hij of zij zich bevindt. “Maak openlijk bespreekbaar met je collega’s waar je zonegrenzen liggen. Dat is in mijn ogen de sleutel tot een snelle persoonlijke ontwikkeling.”
2: Leer van en werk samen met collega’s
In de consultancy kunnen consultants rekenen op een steile leercurve. Bijzonder aantrekkelijk natuurlijk, maar dit levert geregeld ook diverse uitdagingen op.
“In de tweede maand dat ik werkte voor HillFive ging ik samen met twee collega’s (beiden hadden meer ervaring) een klantworkshop geven met (een deel van) een directieteam, managementteam en andere medewerkers. In de voorbereiding hadden we afgesproken dat ik deze workshop zou begeleiden. Voor mij best een flinke uitdaging, want ik had nog niet vaker zo’n workshop gehost.”
“Om er toch voor te zorgen dat deze workshop goed verliep hadden we naast het begeleiden van de workshop ook wat andere rollen afgesproken. Zo zou een collega wat meer letten op het gevoel van de deelnemers, zodat kleine succesjes werden gevierd en irritaties werden opgelost. En een andere rol was zorgdragen dat geen actie zou ontsnappen.”
“Dit stelde mij in staat om meer aandacht te hebben voor timemanagement, inhoudelijke onderwerpen en vragen en maakte dit een hele grote en mooie leerervaring voor mij.”
3: Sluit je aan bij een bureau dat bij je past
De consultancywereld bestaat uit bureaus van alle soorten, maten en typen. Zo zijn er multinationals (denk aan de Big Four), grote adviesorganisaties van eigen bodem, middelgrote specialisten en nichespelers. “Er zijn heel veel verschillende factoren die consultancybureaus van elkaar onderscheiden.”
“Denk aan aantal medewerkers, specialisatie in onderwerp, specialisatie in sector, advies- of resultaatgericht (is het doel zo goed mogelijk advies geven, of zorgen dat het resultaat wordt geïmplementeerd) en internationaal of lokaal gericht. En zo zijn er nog tal van andere factoren die adviesbureaus van elkaar onderscheiden.”
Zelf maakte Holst in 2021 de stap naar HillFive, een boutique consultancy die zich specialiseert in procesverbetering en operational excellence. “De doorslaggevende factor voor mij om voor HillFive te kiezen lag toch wel bij de hoge mate van eigenaarschap die ik vanaf het begin kreeg. Ik was verantwoordelijk voor een bepaald traject en kon zelfstandig workshops geven aan de directieleden.”
“Daarnaast kon ik me heel erg vinden in de hoge mate van aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en het idee dat we resultaat kwamen brengen, in plaats van advies voor in een bureaula en de langetermijnagenda.”
“Ik kon me heel erg vinden in een uitspraak die één van onze klanten laatst deelde: ‘HillFive komt een oplossing voor het probleem bedenken, dit implementeren, zorgen dat we het zelf kunnen doen en gaat dan weer weg.’”