Tom Kapteijn en Sven Roefs over hun keuze voor strategieconsultancy
Tom Kapteijn en Sven Roefs zijn beide twee jaar werkzaam bij Gupta Strategists. Het duo vertelt over hun keuze voor strategieconsultancy in de zorgsector, en wat het hen heeft opgeleverd.
Met een team van rond de 40 consultants is Gupta Strategists een bekende speler in de gezondheidszorg. Het bureau adviseert ziekenhuizen en zorginstellingen op strategisch vlak, en ondersteunt bij het implementeren van nieuwe strategieën, diensten of veranderingen.
Tom en Sven zijn in het derde kwartaal van 2020 aan boord gekomen als Strategy Consultant. Sven voltooide een bachelor Chemical Engineering en een master Chemical and Process Technology. Tom voltooide een bachelor Econometrie en een master Quantitative Finance.
De keuze voor strategieconsultancy in de zorg is met jullie studieachtergrond niet de meest gebruikelijke stap. Kunnen jullie iets vertellen over hoe jullie tot die keuze zijn gekomen?
Sven: “Tijdens mijn studie deed ik een bestuursjaar en commissies, en kwam ik er gaandeweg achter wat ik niét wilde. Ik wilde niet in de academische onderzoekswereld werken en ook het ontwikkelen van geneesmiddelen, wat ik lang overwogen heb, viel uiteindelijk af. De onderzoekswereld is zeker waardevol, maar ik vind het persoonlijk te lang duren voor je echt impact maakt.”
“Vervolgens stelde ik mezelf de vraag wat me wél aansprak. Ik wist sowieso dat ik energie krijg van samenwerken en afwisseling, dat had ik in mijn bestuursjaar sterk ervaren. Daarnaast vind ik het belangrijk om een maatschappelijke bijdrage te leveren. Zo ben ik bij consultancy beland. Adviseren en veel samenwerken met zowel collega’s als klanten: dat sprak me wel aan.”
Toen ben ik heel toevallig bij Gupta Strategists terecht gekomen, zij maakten op mij al direct een goede indruk. Voor mij niet per se vanwege de focus op de zorg, maar wel vanwege de collega’s en het werk zelf.”
Tom: “Hier herken ik mezelf deels in. Ik heb Econometrie gestudeerd en heb daarna bij Ortec Finance en Valcon stagegelopen. In deze periode heb ik mijn analytische vaardigheden enorm kunnen ontwikkelen, maar ik merkte dat ik af en toe diversiteit miste in het type onderwerp of probleem waar ik aan werkte.”
“Mijn studie was veelal gericht op data-analyse van complexe problemen, maar ik ontdekte dat ik het ook leuk vond om op een ander abstractieniveau na te denken over de uitdagingen van organisaties en onze maatschappij. Die combinatie heb ik uiteindelijk gevonden bij Gupta.”
Hadden jullie nog vooroordelen over strategieconsultancy voordat jullie begonnen te werken bij Gupta Strategists?
Sven: “Ja, wel. Ik wist wel dat consultancy geen 9-5 job is, dat het veel werken is. Dat is ook de waarheid, maar ik merk wel dat ik er veel voor terug krijg. Klinkt cliché, maar ik werk liever hard aan iets wat me écht interesseert, dan minder uren aan iets waar ik niet warm of koud van word.”
“Ik werk gemiddeld iets meer dan 40 uur. Dat is omdat bij ons het resultaat geldt, en niet het aantal uren dat je ergens in stopt. Ik had overigens niet verwacht dat het zo flexibel zou zijn als dat het is.”
Tom: “Ja klopt, er zijn denk ik weinig plekken waar je zoveel vrijheid hebt als hier. Ik heb nog nooit een sportles gemist omdat ik veel werk. Ik ga lekker sporten voor mijn werk, en …”
Sven: “Haha, en als jij dan al lang en breed aan het werk bent ben ik net wakker. Voor mij werkt het gewoon iets beter om later te beginnen en later te eindigen.”
Tom: “Dat vind ik juist het mooie, dat je je eigen tijden kan bepalen. Misschien niet per se een vooroordeel, maar ik had van tevoren niet verwacht dat de vaardigheden die tijdens mijn studie Econometrie had geleerd zo goed toepasbaar waren bij een baan als strategieconsultant in de zorg. Hoewel het type analyse dat we in strategieconsultancy doorgaans doen sterk verschilt van dat wat je tijdens je studie econometrie doet, is de manier van denken toch vergelijkbaar.”
“Tijdens mijn studie heb ik bijvoorbeeld veel geleerd over het analyseren van data en het bouwen van modellen. In strategieconsultancy voeren we vaak een ander type analyse uit, maar dit maakt het zeker niet minder uitdagend voor mij. Het bouwen van complexe modellen in programmeertalen doe ik bijvoorbeeld veel minder, het merendeel van de analyses vindt plaats in Excel. Daar staat echter tegenover dat het goed structuren van een probleem van een klant, en dat vervolgens omzetten in een analyse heel uitdagend is.”
Het werk bij Gupta focust zich op de zorg. De keuze voor deze sector lijkt ook niet de meest gangbare, gekeken naar jullie achtergrond. Klopt dat?
Sven: “Ja, dat klopt. Voor mij was de zorgsector meer een bonus, geen vereiste. Natuurlijk spreekt het me aan en vind ik het prettig dat ik in deze sector impact kan maken, maar de sector is voor mij ondergeschikt aan het werk dat ik doe.”
Tom: “Dat is vergelijkbaar voor mij. In eerste instantie heb ik echt gekozen voor het soort werk. Maar, voor mij was leveren van een maatschappelijke bijdrage ook een groot voordeel van een baan bij Gupta.”
Als ik jullie zo hoor zou je eigenlijk in iedere sector kunnen werken, zolang het maar een maatschappelijke bijdrage heeft?
Sven: “Ja en nee. Voor mij moet het inderdaad die maatschappelijke bijdrage bevatten, én over mensen gaan.”
Tom: “Ja precies. Begrijp me niet verkeerd, ik denk niet dat je bij ons op je plek zit als je helemaal geen affiniteit voor de zorg hebt. Je moet het wel interessant vinden. Ik vind bijvoorbeeld duurzaamheid ook een interessant onderwerp, juist omdat het een grote maatschappelijke bijdrage heeft. Maar als ik moet kiezen tussen die twee, kies ik voor de zorg.”
Sven: “Voor mij geldt hetzelfde.”
Wat zou je willen vertellen tegen de afstudeerders die zich aan het oriënteren zijn op de arbeidsmarkt?
Tom: “Ga vooral veel zien, meemaken en bekijken. Ik zou ook zeker adviseren om je breed te oriënteren. Dus neem ook eens sectoren en banen onder de loep die je voorheen niet per se in gedachten had. Doe mee aan business courses, doe stages en werkstudentschappen, en volg inhousedagen. Ik denk dat je op deze manier bij verschillende bedrijven en sectoren een kijkje in de keuken kunt nemen.”
Sven: “Eens. Aanvullend hierop: bekijk ook eens je opties buiten je eigen sector, buiten het gebaande pad. Als je van data en cijfers houdt en strategische puzzels wil oplossen in team- en projectverband, denk ik dat strategieconsultancy je nog wel eens op positieve wijze kan verassen!”