Investeringen in startups en scale-ups gehalveerd na recordjaar

01 augustus 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De hoeveelheid geld dat vloeit naar Nederlandse startups en scale-ups is het afgelopen halfjaar gehalveerd ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit onderzoek van de Dutch Startup Association en onder meer KPMG.

In hun driemaandelijkse analyse van de sector brengen de onderzoekers in kaart hoeveel durfkapitaal is opgehaald door startups en scale-ups in alle sectoren.

In de eerste zes maanden van 2022 is in totaal €1.5 miljard opgehaald, tegenover €3.1 miljard in dezelfde periode vorig jaar. Sinds de uitbraak van oorlog in Oekraïne zijn investeerders voorzichtiger met hun plannen, ook nemen waarderingen af – vooral in de techsector.

Investeringen in Nederlandse startups

“Dat er minder kapitaal is opgehaald komt niet als verrassing”, zegt Lucien Burm, voorzitter van de Dutch Startup Association, wijzend naar de onzekerheid in de markt en de toenemende inflatie en rente.

Maurice van Tilburg, Managing Director van Techleap.nl vult aan: “We zien dat de huidige marktomstandigheden met name impact hebben op de hele vroege fase (rondes tot €1 miljoen) en de late fase (deals van boven de €15 miljoen).”

De grote terugloop in investeringen heeft echter ook te maken met een aantal megarondes die vorig jaar zijn gesloten. Denk aan MessageBird, Mollie en Bunq, die allen toen honderden miljoenen ophaalden. Met maar liefst €5,3 miljard was 2021 een absoluut recordjaar.

Toch zijn er ook lichtpuntjes, zoals Backbase en Pyramid Analytics die beide ruim €100 miljoen ophaalden. Backbase kreeg zelfs een waardering mee van €2,5 miljard waarmee het zich een ‘unicorn’ mag noemen. Ook In3, SMART Photonics en TestGorilla deden het goed met respectievelijk €81 miljoen, €75 miljoen en €70 miljoen.

De onderzoekers verwachten dat het aantrekken van groeigeld in de komende periode “waarschijnlijk uitdagend zal blijven”, hoewel er niet direct reden tot zorg is voor “ondernemers met goede investeringsvoorstellen.”

De Quarterly Startup Report is een initiatief van de Dutch Startup Association in samenwerking met Dealroom.co, Golden Egg Check, KPMG, de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen, Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen, en Techleap.nl.