Aantal cryptogebruikers groeit naar 1 miljard tegen 2030

02 augustus 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

In 2030 zullen een slordige één miljard mensen cryptovaluta bezitten. Dat voorspelt Boston Consulting Group (BCG) in een onderzoeksrapport. 

Aan de studie werkte naast adviesbureau BCG ook twee andere organisaties mee. Het gaat om het populaire cryptohandelsplatform Bitget en om Foresight Ventures – een investeerder die zijn geld voornamelijk stopt in blockchaintechnologie en cryptomunten.

In het rapport van het drietal is onder andere te lezen dat op dit moment minder dan 0,1% van het wereldwijde vermogen van institutionele beleggers – denk hierbij onder meer aan banken en pensioenfondsen – wordt geïnvesteerd in één of meerdere cryptovaluta.

Adoptiecurven van internet en cryptogeld

Zo beschikken banken wereldwijd maar voor $2,5 miljard aan cryptomunten, terwijl het bij overheids- en pensioenfondsen bij elkaar opgeteld gaat om slechts $5,0 miljard. Hedgefondsen en durfkapitalisten zijn met $69,0 miljard hierop een uitzondering (hoewel dit slechts 1,5% van hun totale investeringsvermogen betreft). 

Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat ook particulieren nog niet in grote mate investeren in crypto. Zo zit op dit moment maar 0,3% van het mondiale privévermogen in cryptomunten. Ter vergelijking: momenteel zit ongeveer 25% van het wereldwijde particuliere vermogen in aandelen, een flink verschil dus. 

Verandering is aanstaande

Maar daar gaat de komende jaren verandering in komen, voorspellen de onderzoekers. Crypto gaat onder consumenten flink aan terrein winnen, en ook institutionele beleggers gaan zich vaker storten op de cryptosector als alternatief voor hun traditioneel portefeuilles.

De ontwikkeling van het aantal cryptogebruikers voltrekt zich volgens de onderzoekers op een vergelijkbare manier als de groei van het internet. In 2005 telde het wereldwijde web wereldwijd ongeveer één miljard gebruikers, in 1992 ging het om en nabij de tien miljoen en in 1998 om ongeveer tweehonderdvijftig miljoen. 

“Als we de groei van het aantal cryptogebruikers vergelijken met die van het aantal internetgebruikers in de jaren negentig, is de boodschap duidelijk: er is nog veel groei. Hoewel moeilijk te voorspellen, verwachten we dat er tegen 2030 zo’n één miljard cryptogebruikers zijn.”