FEMME: Een programma voor jonge vrouwelijke strategy consultants

22 juni 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Strategiekantoor Eden McCallum heeft het Female Mentorship Programme (FEMME) gelanceerd, een programma dat volledig gericht is op het helpen van jonge, vrouwelijke studenten die de stap naar de wereld van strategy consulting willen maken.

Het Amsterdamse strategiekantoor, dat werd opgericht door twee vrouwelijke ex-McKinsey-consultants, wil ambitieuze studentes graag begeleiden in hun persoonlijke groei en ontwikkeling en hen klaarstomen voor een carrière in strategy consulting.

FEMME werd ontwikkeld om vrouwen te motiveren en activeren om een carrière in strategy consulting te overwegen. Dit doet het programma door middel van training, coaching en ondersteuning door vrouwen die al ervaring hebben opgedaan binnen het werkveld.

FEMME | Female Mentorship Programme

Een van de drempels die FEMME probeert weg te nemen bij vrouwelijke studenten is de ‘angst’ om te solliciteren vanwege hun gevoel niet in aanmerking te komen voor een rol binnen het strategiedomein.

Strategy consulting wordt gezien als het meest uitdagende consultancysegment en stelt doorgaans zeer hoge eisen aan kandidaten. Zo geven onder meer behaalde cijfers en (het kunnen aantonen van) extracurriculaire activiteiten de doorslag in de overweging van een kandidaat.

Verschillende blik op kwalificatie-eisen

Uit onderzoek blijkt dat mannen gemiddeld genomen solliciteren voor een baan wanneer zij voldoen aan 60% van de kwalificaties, terwijl vrouwen doorgaans pas solliciteren wanneer zij aan alle kwalificatie-eisen voldoen. Anders dan wellicht gedacht wordt, heeft dit overigens niet te maken met een gebrek aan zelfvertrouwen.

80% van de redenen om niet te solliciteren blijken te zijn gerelateerd aan de overtuiging dat de kwalificaties de minimale vereisten zijn om overwogen te worden voor de functie. Veel vrouwen geven aan niet te solliciteren omdat zij hun eigen tijd en die van de potentiële nieuwe werkgever niet willen verspillen.

“De eerste stappen richting je carrière kunnen spannend en overweldigend zijn”, stelt Franka Reuvers, Head of Benelux Talent Team bij Eden McCallum. “Wanneer je hierbij ook nog te maken hebt met een incorrect beeld van het sollicitatieproces en de eisen die gesteld worden, maakt dat de drempel hoger om daadwerkelijk te solliciteren.”

“Hopelijk is FEMME voor studentes net dat duwtje in de rug en een goede manier om kennis te maken met de wereld van strategy consulting”, aldus Reuvers. De eerste editie gaat deze zomer van start.

Skills ontwikkelen en netwerk opbouwen

Deelnemers aan het programma krijgen een ervaren mentor toegewezen die persoonlijk betrokken zal zijn bij de groei en ontwikkeling van de uitverkozen studentes. Samen ontdekken zij welke onderwerpen belangrijk zijn om zich zowel op professioneel als persoonlijk vlak te ontwikkelen.

Daarnaast krijgt elke student een buddy toegewezen. “Dit is een ouderejaars binnen het Eden McCallum Analyst Programme, die haar ervaringen kan delen en kan helpen met de voorbereidingen op het sollicitatieproces”, legt Reuvers uit.

Gedurende het academische jaar krijgen ‘FEMME studenten’ de mogelijkheid om deel te nemen aan de events die Eden McCallum door het jaar heen organiseert. Deze events lopen uiteen van de Crack-a-Case, waar ze met ervaren consultants kunnen oefenen voor case interviews, tot de Wine & Dine, een diner met vrouwelijke consultants bij Eden McCallum.

“Deze events zijn de ultieme kans om je consultingskills te ontwikkelen en een netwerk op te bouwen van consultants en ambitieuze studenten”, sluit Reuvers af.