Jeroen Tegelaar (BearingPoint) over zijn start als director Data & Analytics

10 juni 2022 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Afgelopen najaar sloot Jeroen Tegelaar zich aan bij BearingPoint. Als director geeft hij sindsdien leiding aan het Data & Analytics-team van de management- en technologieconsultancy. Hij blikt met ons terug op zijn eerste zes maanden.

“Meer dan een half jaar”, begint Jeroen Tegelaar lachend. Hij kan nauwelijks geloven dat het alweer zo lang geleden is dat hij voor het eerst als kersverse BearingPoint-director het Amsterdamse kantoor binnenliep, vlak naast de Johan Cruijf ArenA.

Sinds die oktoberdag is veel gebeurd – maar juist daardoor is de tijd gevlogen, zo legt Jeroen uit. “Ik heb al flink wat meters kunnen maken.”

Jeroen Tegelaar, Director Data & Analytics - BearingPoint

Geschiedenis in de data

Bij BearingPoint staat hij aan het roer van het Data & Analytics-team, dat de opdrachtgevers van het adviesbureau helpt om het potentieel van hun data optimaal te benutten. De afgelopen decennia deed Jeroen al een schat aan ervaring op binnen het vakgebied.

Dat hij deze kant op zou gaan was niet vanzelfsprekend: hij studeerde geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Aan het begin van zijn loopbaan sloeg hij echter een ander pad in. Na een start als sales- en accountmanager bij een logistieke dienstverlener begon hij in 2004 als adviseur en operational manager bij KBenP, een adviesbureau op het gebied van informatiemanagement, digitale transformatie en IT.

Vanaf dat moment bleef hij in de wereld van de data. Hij werkte voor Atos Consulting en KPMG, waarna hij managing director werd bij Cranium, een organisatieadviesbureau gericht op datamanagement, privacy en informatiebeveiliging. Vanuit daar maakte Jeroen afgelopen najaar de overstap naar BearingPoint.

“Ik heb het erg naar mijn zin”, vertelt hij. “Ik heb inmiddels een mooie basis kunnen leggen binnen ons team van dataprofessionals. Zo heb ik met het team extra focus gegeven op wat Data Management en Data & Analytics als serviceline verbindt en hebben we samen een end-to-end portfolio neergezet voor onze opdrachtgevers. Daarbij bewaak ik het overzicht over de oplossingen die hierbij nodig zijn voor de verschillende klanten.”

“Mijn streven is om de kloof tussen datamanagement en data analytics op alle mogelijke manieren te dichten.”

“BearingPoint had van nature de eigenschap om voor de klant oplossingen op maat te bieden, wat een erg mooie kracht is”, legt hij uit. “Ik heb hiernaar gekeken om de gemeenschappelijke deler te vinden in deze projecten en de kennis hiervan waar mogelijk te standaardiseren binnen BearingPoint.”

De kloof dichten

Ook is Jeroen blij dat de projecten waaraan het team werkt direct waarde toevoegen voor klanten, en niet enkel zijn gericht op het onder controle brengen van de data.

“Dit sluit direct aan op mijn streven om de kloof tussen datamanagement en data analytics op alle mogelijke manieren te dichten”, legt hij uit. “Ik probeer dit te bereiken door allereerst sturing te geven vanuit een robuuste methodologie en werkwijze die voortkomen uit best practices, wet- en regelgeving, standaarden en controleraamwerken. We toetsen daarnaast continu de relevantie van ons portfolio door voortdurend nieuwe trends en ontwikkelingen te blijven volgen.”

Frisse blik en veel enthousiasme

Binnen zijn team geniet Jeroen van de samenwerking met zijn jonge collega’s. “Ik werk graag met jonge mensen, die nog graag willen leren en van waarde willen zijn. Want dat houdt mij ook jong. Collega’s aan het begin van hun carrière hebben nog een frisse blik en veel enthousiasme.”

De mogelijkheid om met een jong team te werken motiveerde Jeroen ook om bij BearingPoint te komen werken. “Ik help anderen graag in hun verdere ontwikkeling en prefereer daarbij de rol van coach boven die van expert binnen BearingPoint.”

Overigens stond het bureau al vele jaren op zijn vizier. “Al ruim tien jaar geleden – in 2010 of 2011 – maakte ik kennis met de praktijk. Dat ging via oud-collega’s van Atos die waren overgestapt naar BearingPoint.”

“Sindsdien ben ik het kantoor blijven volgen en tijdens corona kreeg ik weer meer persoonlijk contact met die oud-collega’s”, legt hij uit. “Toen me ook nog de kans werd geboden om me te focussen op data & analytics en datamanagement vond ik dat een mooi moment om me ook bij BearingPoint aan te sluiten – en daar heb ik nog geen moment spijt van gehad!”

Niet zo gek dus dat die eerste zes maanden zo snel gingen. “Het was een vliegende start, waarbij ik heb genoten van de cultuur binnen BearingPoint. Ik merk dat de relatie met de klant – zowel op expertise als op persoonlijk vlak – altijd centraal staat. Dat is erg mooi om te zien.”

“Daarnaast hebben we een erg sterke positie in de energiesector en kennisinstituten”, geeft hij aan. “Ook ben ik nu al trots op de kwaliteit die de mensen leveren binnen Data Management en Data & Analytics. Zowel nationaal als internationaal zijn de collega’s heel prettig om mee samen te werken. Ik zit hier helemaal op mijn plek!”