DELA rondt verkoop van zeven voormalig Yarden-crematoria af

09 juni 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Om de overname van Yarden te mogen voltrekken, moest uitvaartverzekeraar DELA van de Autoriteit Consument & Markt eerst zeven crematoria afstoten. Dit proces is inmiddels succesvol afgerond, onder begeleiding van Baker Tilly, Cushman & Wakefield, Taylor Wessing en Linklaters.

Toen DELA in 2019 bekendmaakte het noodlijdende Yarden te willen overnemen, ging er een schok door de begrafenis- en uitvaartwereld. Door het samengaan van de twee uitvaartgiganten zou in één klap de grootste speler in de markt ontstaan.

Met de fusie zou een groep worden gecreëerd met 2.900 medewerkers, 70 crematoria en ruim 5 miljoen verzekerden. Ter vergelijking: de nummers twee en drie in de markt, Ardanta en Monuta, hebben respectievelijk zo’n 3,5 miljoen en 1,5 miljoen verzekerden.

DELA rondt verkoop van zeven voormalig Yarden crematoria af

Toezichthouders ACM en DNB keken logischerwijs met argusogen naar de deal, maar keurden in de zomer van 2021 de overname goed. Om te voorkomen dat DELA in sommige regio’s te groot zou worden, werd door de ACM wel onder meer de voorwaarde gesteld dat DELA eerst zeven crematoria zou afstoten.

Het betrof de Yarden-crematoria in Beuningen, Heerlen, Groningen, Schagen, Utrecht en Venlo-Blerick. En in de regio Rotterdam stootte DELA zijn eigen crematorium in Spijkenisse af.

In lijn met de wensen vanuit ACM had DELA eerder al twee uitvaartcentra van Yarden in Veldhoven en Venray van de hand gedaan. Deze zijn ingelijfd door de Brabantse uitvaartonderneming Van der Stappen Uitvaartverzorging. Aan die overnames had de ACM al eerder groen licht gegeven.

Baker Tilly

De afgelopen maanden ging een speciaal team van DELA op zoek naar een mogelijke koper voor de zeven crematoria. De uitvaartverzekeraar schakelde hiervoor accountants- en adviesbureau Baker Tilly in, dat een team van M&A-adviseurs ter beschikking stelde.

Samen met vastgoedadviseur Cushman & Wakefield en advocatenkantoren Taylor Wessing en Linklaters, ging Baker Tilly op zoek naar een geschikte koper voor de crematoria. Vervolgens begeleidden de M&A-adviseurs van het bureau alle facetten van het verkooptraject.

Een koper voor de zeven crematoria werd uiteindelijk gevonden in het Franse uitvaartconcern Funecap, dat met de overname van de zeven crematoria zijn groei in Europa wil versnellen. Het in Parijs gevestigde Funecap werd opgericht in 2010 en is de op één na grootste speler op het gebied van begrafenissen en crematoria in Frankrijk, met 200 uitvaartcentra en 50 crematoria.

Edzo Doeve, algemeen directeur DELA. is verheugd dat de zeven crematoria bij één koper zijn ondergebracht: “De nabestaanden in de betrokken regio’s kunnen erop rekenen dat de uitvaartdienstverlening, door de hoge kwaliteitsstandaard van Funecap, op hetzelfde hoge niveau doorgaat. Voor de medewerkers betekent dit dat er duidelijkheid is over hun toekomst.”