PwC Nederland fuseert met PwC Duitsland en Oostenrijk

18 mei 2012 Consultancy.nl

PwC Nederland gaat fuseren met PwC Duitsland en Oostenrijk. De Nederlandste praktijk treedt toe tot een gezamenlijke holding met de Duitse en de Oostenrijkse PwC. Met de fusie wil het adviesbureau beter concurreren met de andere Big Four kantoren (Deloitte, Ernst & Young en KPMG) en haar dienstverlening aan internationale klanten verder verbeteren.

PwC Duitsland is ongeveer twee keer zo groot als Nederland. De Duitsers hebben een omzet van €1,4 miljard en circa 8.800 werknemers. PwC Nederland telt ruim 4.200 werknemers telt en een boekt een jaaromzet van €664 miljoen. Twee jaar geleden fuseerde PwC Duitsland al met PwC Oostenrijk (omzet van €56 miljoen).

Juridische vormgeving
De Nederlandse en Duitse PwC waren al langer met elkaar in gesprek over nauwere samenwerking. Na maanden van onderhandeling zijn ze het onlangs eens geworden over de juridische vormgeving. Beide PwC organisaties blijven zelfstandig opereren, wel komt er een holding met een gezamenlijk bestuur waarin bestuurders van de landenorganisaties plaats nemen.

Consolidatie en dienstverlening
PwC geeft twee redenen voor de fusie. Ten eerste, consolidatie versterkt de positie in de markt: "Het wereldwijde netwerk van PwC bestaat uit zelfstandige bedrijven, maar we willen uitgroeien tot een wereldwijd opererend bedrijf," aldus bestuursvoorzitter Norbert Winkeljohann van PwC Duitsland. Ten tweede, de dienstverlening aan (internationale) klanten wordt door de fusie verbeterd. “Internationale klanten moeten zo min mogelijk merken van de manier waarop PwC is georganiseerd”, aldus een woordvoerder van PwC Nederland.

Nieuws