Adviesbureau BRO helpt Delft met ontwikkeling van nieuw retailbeleid

10 juni 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Delft denkt na over de toekomst van zijn winkels en horecagelegenheden. Adviesbureau BRO ondersteunt de gemeente hierbij.

Het afgelopen decennium is ons winkelgedrag nogal veranderd. Webshops in alle vormen en maten zetten hun opmars voort, waarbij de coronacrisis nog eens voor een flinke extra versnelling zorgde.

Te midden van alle digitalisering is echter ook weer een tegenbeweging gaande, waarin sprake is van een herwaardering van de oude vertrouwde fysieke winkel. Daarbij staat de persoonlijke ervaring nu meer centraal, zodat de fysieke winkel zich duidelijk kan onderscheiden van de online variant.

Adviesbureau BRO helpt Delft met ontwikkeling van nieuw retailbeleid

Kortom: genoeg ontwikkelingen voor winkeliers, horecaondernemers en gemeenten om bij te blijven benen. Delft heeft zijn retailbeleid echter al sinds 2012 niet meer aangepast. Hoog tijd om daar verandering in te brengen, besloot de Zuid-Hollandse gemeente.

Bas Vollebregt, wethouder Economische Zaken binnen Delft, legt op de website van de gemeente uit dat het bestaande beleid niet meer optimaal aansluit op de huidige tijd. “Juist de beleving van een stad inclusief wat eten en drinken wordt steeds belangrijker tijdens het fysieke winkelen.”

Aan de slag

De gemeente schakelde de experts van adviesbureau BRO in. Deze hebben Delft de afgelopen tijd geholpen bij het ontwikkelen van een nieuw, toekomstbestendig retailbeleid. Daartoe maakten ze onder andere gebruik van kennis en ervaring van betrokken partijen uit Delft. 

Zo gingen de gemeente en BRO oktober vorig jaar in gesprek met winkeliers en horecaondernemers die zijn gevestigd in de binnenstad, in winkelcentrum In de Hoven en op woonboulevard Leeuw&Stein. Deze gesprekken leverden “belangrijke input op voor het nieuwe retailbeleid”, vertelt Vollebregt. 

Jeroen de Bruin, filiaalhouder van een Delftse Jumbo, zegt op de website van de gemeente dat hij het goed vindt dat ondernemers worden betrokken bij het onderzoek. “En ik hoop ook bij het actualiseren van het retailbeleid. Het is broodnodig om dit aan te passen.”

Meerdere brillen

Delft en BRO hebben inmiddels verschillende bijeenkomsten georganiseerd om input en ideeën op te halen bij ondernemers. Ook heeft de gemeente andere partijen betrokken bij het onderzoek, zoals brancheverenigingen Koninklijke Horeca Nederland en InRetail.

Sandra Kooiman, werkzaam bij belangenorganisatie Stichting Centrum Management Delft (SCMD), geeft op de website van de gemeente aan dat het belangrijk is om het nieuwe beleid vanuit verschillende perspectieven te ontwikkelen. “Er moet ook gekeken worden door de bril van het winkelend publiek, de belangenclubs en de bewoners.” 

Wethouder Vollebregt vult aan dat ze hen tevens “hard nodig” hebben om de resultaten van het onderzoek te duiden. “Zo stellen we bijvoorbeeld belangenclubs als SCMD in staat om straks met het nieuwe retailbeleid te zorgen voor werkgelegenheid.”

Naar verwachting zal BRO het onderzoek voor het einde van deze maand hebben afgerond. Het rapport wordt dan besproken door de gemeenteraad. “Op basis daarvan kan Delft daarna – met betrokken partijen uit de stad – het beleid actualiseren en verbreden voor het eind van het jaar”, aldus Vollebregt.