Archeologisch adviesbureau treft Romeinse resten aan in Zeeland

17 juni 2022 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

In Zeeland zijn overblijfselen uit de Romeinse tijd aangetroffen. De opgravingen worden begeleid door archeologisch adviesbureau Artefact. 

Eind vorig jaar werden in de Zeeuwse gemeente Tholen in de grond overblijfselen gevonden van een boerderij die zou zijn gebouwd tussen het jaar 125 vóór en het jaar 50 na Christus (periode: late ijzertijd). De resten werden aangetroffen in Poortvliet, een dorp binnen de gemeente Tholen. 

Afgelopen maand werden in Poortvliet wederom overblijfselen uit de oudheid gevonden. Ditmaal resten van twee boerderijen uit de tweede eeuw na Christus. Oftewel: uit de tijd dat de Romeinen in Nederland aanwezig waren (van circa 50 voor Christus tot en met het einde van de vijfde eeuw na Christus). 

Archeologisch adviesbureau treft Romeinse resten aan in Zeeland

De opgravingen van deze twee boerderijen worden begeleid door experts van archeologisch adviesbureau Artefact uit het Zeeuwse dorp Zaamslag (gemeente Terneuzen). Deze specialisten waren eind 2021 eveneens betrokken bij de opgravingen in Poortvliet.

Tijdens de meest recente zoektocht naar sporen uit het verleden troffen de archeologische adviseurs palen aan die de daken van de twee boerderijen hebben gedragen en daarnaast ook een erfafscheiding. Ook vonden ze botten van meerdere dieren en verschillende potscherven.

Het is geen toeval dat in Poortvliet de afgelopen tijd tal van opgravingen plaatsvinden. Waterschap Scheldestromen kondigde enige tijd geleden aan van plan te zijn om aldaar een oever aan te leggen.

Juanita Kiburg, archeoloog bij Artefact, zegt tegen Omroep Zeeland dat ze verwacht dat er de komende tijd nog meer overblijfselen uit de oudheid zullen worden aangetroffen in de grond van Poortvliet. 

Tot wanneer de specialisten van Artefact onderzoek zullen blijven verrichten in Poortvliet is niet bekend. Wat wel bekend is: alle vondsten zullen door wetenschappers worden bestudeerd en belanden uiteindelijk in het Zeeuws Archeologisch Depot te Middelburg.