Marktlink begeleidt verkoop van energieinspecteur Invent

17 mei 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Energieinspecteur Invent is onderdeel geworden van test-, inspectie- en certificeringsbedrijf CAG. Verkoper Invent werd in deze overnamedeal begeleid door experts van Marktlink.

Invent werd in 1999 opgericht door Joop Eising als advies- en inspectiebedrijf rond energieoptimalisaties voor woningen, kantoren en overig vastgoed. Het uit Beilen (Drenthe) afkomstige bedrijf stelt zich ten doel “een klimaat- en toekomstbestendige woon- en werkomgeving op het gebied van binnenklimaat en energiegebruik te creëren”. Klanten zijn woningcorporaties, bouwbedrijven, projectontwikkelaars, architecten, overige gebouweigenaren en beheerders.

De afgelopen jaren heeft Invent onder leiding van Eising een flinke groei doorgemaakt, Het neemt vooral in het noorden van ons land een sterke positie in. Vanwege de toenemende vraag naar begeleiding in duurzaamheidsvraagstukken, de wens om het personeel nieuwe doorgroeimogelijkheden te bieden, en met bedrijfscontinuïteit in het achterhoofd, besloot Invent op zoek te gaan naar een strategische partner om zich bij aan te sluiten.

Marktlink begeleidt verkoop van energieinspecteur Invent

Die partner werd gevonden in CAG, een landelijk opererend testing, inspection & certification (TIC)-bedrijf met ruim 150 medewerkers. Deze zorgen ervoor dat gebouweigenaren en beheerders voldoen aan wet- en regelgeving, om zo gebruikers duurzaam en gezond te kunnen laten wonen en werken. Zodoende zet CAG, dat een vestiging heeft in Groningen, zich in voor een “duurzame, veilige en gezonde werk- en leefomgeving voor iedereen”.

Marktposities verstevigen

Zowel voor Invent als CAG levert de krachtenbundeling volgens de kersverse partners een win-win op. “Door deze stap krijgen we meer mogelijkheden om onze positie in de markt te versterken en onze dienstverlening uit te breiden”, aldus Invent-oprichter Eising, die benadrukt dat zijn bedrijf wel onafhankelijk zal kunnen blijven opereren. “Met deze aansluiting kan het volle potentieel van de onderneming verder worden benut.”

Voor CAG past de toevoeging van Invent in zijn bredere groeiambities, die sinds 2016 mede ondersteund worden door investeerder Gate Invest. CAG neemt in Nederland, zo schrijft het bedrijf in een persverklaring, een “top drie-marktpositie in binnen de energie-optimalisatiemarkt”. Daarnaast is het “marktleider op het gebied van legionellapreventie”.

Door de overname versterkt het bedrijf nu in het bijzonder zijn regionale footprint: “Met het strategische partnership met Invent verankert CAG zich stevig in het noorden van Nederland.”

Algemeen directeur Coen Piccardt Brouwer van CAG is dan ook blij met de deal: “CAG is de afgelopen jaren hard gegroeid, in vele markten. Met de acquisitie van Het Inspectiehuis in december vorig jaar en het partnership met Invent zijn we hard op weg markleider te worden op het gebied van energielabels in Nederland. Daarnaast bouwen we hard aan ons portfolio, om bedrijven en particulieren te ondersteunen in de energietransitie.”

Verkoper Invent werd in de overnamedeal met CAG begeleid door experts van de 120-koppige M&A-specialist Marktlink. Lars de Ruiter van Marktlink laat weten: “Het was opvallend hoeveel interesse er was voor Invent. Je ziet nu echt dat duurzaamheid het momentum heeft gevonden in de markt. Mede hierdoor en door het strakke proces hebben wij een efficiënt en goed traject kunnen doorlopen, dat alleen maar winnaars kent.”