KplusV helpt Apeldoorn bij zoektocht naar innovatieve cateraar
Experts van KplusV hebben gemeente Apeldoorn ondersteund bij het vinden van een innovatieve, circulaire en sociale cateraar.
Eind 2016 startte het ontwerpproces voor de renovatie van het gemeentehuis van Apeldoorn. Twee jaar later, toen het definitief ontwerp was afgerond, startte de verbouwing van het pand. Eind 2019 werd dat opgeleverd en sinds 2020 wordt het gebouw gebruikt door medewerkers van de gemeente.
Als onderdeel van de renovatie werd de eetgelegenheid van het gemeentehuis flink onder handen genomen. De doelstelling was onder andere om medewerkers te laten genieten van verantwoorde, betaalbare, gezonde en gevarieerde maaltijden en tussendoortjes.
Daarnaast moest de gerenoveerde eetgelegenheid bijdragen aan de ambities van Apeldoorn op het gebied van circulariteit, duurzaamheid en sociale cohesie. En daar is uiteraard een cateraar voor nodig die deze ambities deelt, concludeerde de gemeente tijdens de ontwerpfase.
Tegelijkertijd moet deze cateraar in staat zijn om zich continu aan te passen aan de veranderende omstandigheden en op sommige thema’s daarin zelfs het voortouw in nemen door zelf met innovatie-oplossingen te komen.
Complexe uitdaging
Het selecteren van zo’n soort cateraar is een complexe uitdaging. Bovendien zou een traditionele aanbesteding niet echt de beste manier zijn om deze te vinden, simpelweg omdat toekomstige, innovatieve dienstverlening – die van de cateraar wordt verlangd – niet scherp en eenvoudig kan worden afgebakend.
Dit vormde de aanleiding voor Apeldoorn om contact op te nemen met KplusV, dat de gemeente wees op de voordelen van de op innovatie gerichte Rapid Circular Contracting-aanpak. Deze methode gaat uit van co-creatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer, vertelt KplusV-adviseur Inger Bos.
“Wij hebben de gemeente Apeldoorn de afgelopen tijd getraind om de Rapid Circular Contracting-aanpak succesvol toe te passen, zodat een innovatieve cateraar kon worden geselecteerd waarmee de gemeente Apeldoorn als partner kan optrekken om zijn maatschappelijke ambities te kunnen realiseren.”
“Ik heb genoten van de aanbesteding en wil het liefst niet anders”, zegt Robert Erkens, werkzaam bij de gemeente Apeldoorn. “Eindelijk een aanbesteding waarbij we samen in vertrouwen konden bouwen en ontdekken, in plaats van vooral voorkomen dat je fouten maakt waardoor je het minimaal gevraagde krijgt.”
Inmiddels heeft Apeldoorn een nieuwe, innovatie cateraar weten te contracteren. Dit bedrijf zal de circulaire, sociale en gezonde ambities van de Gelderse gemeente omarmen, terwijl beide partijen gedurende het contract gezamenlijk actief zullen gaan werken aan duurzame kansen.