Marc Huijboom verbindt zich aan interimpraktijk van Boer & Croon

03 mei 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Marc Huijboom is als Associate Partner toegetreden tot Boer & Croon. In zijn nieuwe rol zal hij zich richten op interimopdrachten in de zorgsector.

“Ik heb de afgelopen twaalf jaar ondervonden dat, wanneer er echte problemen zijn, men Boer & Croon belt. Dat ik daar nu onderdeel van uitmaak vind ik echt fantastisch”, laat Huijboom weten in reactie op zijn overstap.

Gedurende die twaalf jaar werkte hij bij acht zorginstellingen door het land, waar hij ervaring opdeed in zowel lijnmanagement- als projectomgevingen. Daarbij kwam hij meerdere keren in aanraking met Boer & Croon-consultants en -interimmers.

Marc Huijboom verbindt zich aan interimpraktijk van Boer & Croon

Huijboom startte zijn loopbaan in het defensiedomein, waarbinnen hij acht jaar werkzaam was bij de Koninklijke Marine. Daar werkte hij aan projecten, waaronder een project gericht op de implementatie van een omvangrijk nieuw IT-systeem en een ISO-certificeringstraject.

Hierna kwam Huijboom in aanraking met de zorg. Bij UMC Utrecht en het Centraal Militair Hospitaal bekleedde hij een combi-staffunctie. Daarna kreeg hij een leidinggevende functie bij de afdelingen radiologie en nucleaire geneeskunde van het OLVG.

Door de Maartenskliniek in Nijmegen, een toonaangevend ziekenhuis op het gebied van houding en beweging, werd hij gevraagd om een dependance op te zetten in een ziekenhuis in Woerden. Hier kon hij zijn projectervaring en lijnverantwoording combineren. Als kwartiermaker en de eerste manager heeft hij deze focuskliniek vanaf de grond helpen opbouwen.

Vervolgens is Huijboom als divisiemanager diagnostiek gaan werken bij Haaglanden Medisch Centrum. Hier was hij verantwoordelijk voor de drie medische laboratoria, radiologie, nucleaire geneeskunde en de ziekenhuisapotheek. Met drie collega´s stuurde hij het hele ziekenhuis op tactisch niveau aan.

“Daar heb ik gewerkt aan het anders kijken naar diagnostiek. Ik kijk er met trots op terug, omdat ik in die periode snel tot de ontdekking kwam dat het ziekenhuizen heel veel moeite kostte om de kwaliteit van de laboratoriumdiagnostiek op orde te houden. Ik heb toen de vraag gesteld waarom je per se je eigen dure laboratorium zou moeten hebben. Dat heeft geresulteerd in de verzelfstandiging en oprichting van LAB West.”

Vanaf 2011 is Huijboom zich gaan richten op interim-management, waarbinnen hij zich specialiseerde in het adviseren en opzetten van zelfstandige klinieken, en op het bezweren van crises. “Als ik ergens binnenkom moet er meestal óf iets geheel nieuws komen, óf er moet worden ingegrepen.” Opdrachten heeft hij onder meer uitgevoerd bij het Erasmus MC, het Flevoziekenhuis, MC Slotervaart en het IJsselland Ziekenhuis.

Vanuit zijn achtergrond – medische bedrijfskunde – past Huijboom altijd bedrijfskundige principes toe, “iets dat in de zorg niet altijd vanzelfsprekend is”, zo legt hij uit. “Keer op keer toets ik: wat was de businesscase, waarom gaan we dit doen, hoe gaan we dit mogelijk maken, voorziet het echt in de behoefte van de markt en kan ik het rendabel houden?”