Meerderheid van Europese bevolking voor legalisering van cannabis

15 april 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

De meerderheid van de Europese bevolking is voor het legaliseren van de productie, verkoop en het bezit van cannabis. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van het Britse adviesbureau Hanway en Curaleaf International. 

Lange tijd gold ons land met zijn veel besproken gedoogbeleid als een pionier op het gebied van wiet en hasj. Inmiddels is Nederland op dat vlak al lang en breed ingehaald. Er zijn namelijk verschillende plekken in de wereld waar de productie, verkoop en het bezit van cannabis volledig gelegaliseerd is. 

Dat geldt onder andere voor alle provincies van Canada en voor verschillende staten in de VS. In Europa zijn beleidsmakers wat terughoudender. Alleen op Malta is sinds eind 2021 cannabis ten dele gelegaliseerd, terwijl het in de overige Europese landen wordt gedoogd of nog altijd illegaal is.

Meerderheid van Europese bevolking voor legalisering van cannabisverkoop“De Europese cannabismarkt loopt momenteel zo’n drie tot vier jaar achter op die van de Verenigde Staten”, zegt Boris Jordan, oprichter van cannabisproducent Curaleaf International, die betrokken was bij het gezamenlijk onderzoek met adviesbureau Hanway naar de Europese cannabismarkt.

Daaruit komt onder andere naar voren dat de meerderheid van de Europese bevolking zijn betrekkelijk strenge nationale cannabiswetgeving achterhaald vindt. Zo laat 55% van de respondenten weten dat het de legalisering van de productie, verkoop en het bezit van cannabis steunt. 

In potentie een zéér grote markt

En het blijft niet enkel bij een steunbetuiging: ongeveer 30% van de ondervraagden geeft aan zelf geïnteresseerd te zijn in het gebruik van cannabis als het product gelegaliseerd wordt.

“Het onderzoek onderstreept wat we al een tijdje vermoeden”, zegt Joe Bayern, CEO van Curaleaf International. “Namelijk dat veel Europeanen toegang willen tot legale cannabis. De volgende stap is dus dat de wetgeving wordt afgestemd op de vraag van Europese consumenten.”

Met een bevolking van maar liefst 530 miljoen mensen (dat zijn zo’n 200 miljoen mensen meer dan in de VS en Canada bij elkaar opgeteld), is het in Europa mogelijk om de grootste cannabismarkt ter wereld te ontwikkelen. “De potentie is immens”, zo is te lezen in het rapport.

Zwaartepunt in Duitsland

Volgens het onderzoek heeft Duitsland het in zich om het zwaartepunt van de Europese cannabismarkt te worden. Dat is niet geheel verrassend: het land heeft verreweg de meeste inwoners én de grootste economie van het continent.

Het legaliseren van cannabis zou de Duitse staat ook een aardige zak met geld opleveren. Zo kan de overheid €4,7 miljard ‘verdienen’ door besparingen op cannabis-bestrijdende uitgaven (op onder andere politie, rechtbanken en gevangenissen) en extra belastinginkomsten.

Ook Nederland zou profiteren

Nederland kan volgens het rapport ook aardig wat verdienen aan legalisering. Naar schatting zal het jaarlijks gaan om €400 miljoen aan besparingen en extra belastinginkomsten.

Een aanpassing van de Nederlandse cannabiswetgeving lijkt echter nog ver weg. Zelfs het experiment waarbinnen de productie en verkoop van cannabis onder restrictie gelegaliseerd zijn komt maar niet van de grond. Dit experiment wordt echter keer op keer uitgesteld en staat nu pas op de planning voor het tweede kwartaal van 2023.